lauantai 19. syyskuuta 2015

EPÄREHELLISYYS KIRPPUTORILLA

19.9.2015

(Ei näin kaunis kukkakuva sovi näin rumaan aiheeseen mutta harmikseni ei nyt ole sopivampaakaan.)

Ajattelin avautua yhdestä hyvinkin paljon tällä hetkellä ärsyttävästä asiasta, joka itseasiassa tapahtui hetki sitten. Oikeestaan se on kyllä tapahtunut aikaisemmin mutta hetki sitten me sen vasta huomasimme. Kyseessä on siis se, että meidän kirpputoripöydästä varastettiin arvokkaita Arabian tauluja ja ilmeisesti miestenvaatteita. Herää kysymys siitä, että miksi kukaan tekee niin ja miten pystyy elämään itsensä kanssa sen jälkeen? Kirpputori ei tarkoita, että sinne ihmiset vie myytäväksi (tai joidenkin mielestä ilmaiseksi saataville) tarpeettomia tavaroita joita he eivät välttämättä enää kaipaa takaisin ja on oikeestaan aivan sama maksaako niistä vai nappaako salakavalasti ne omaan laukkuun tai oikeen nerokkaasti omien myytävien tavaroiden sekaan samalla kun käy tyhjentämässä oman kirpputoripöydän. Kukaan ei valvo pitkäkyntisten epämääräistä ja laitonta toimintaa ja ei tarvisekkaan koska myytävät tavarat ovat myyjän omalla vastuulla eikä vaikka kirpputorin omistajan mutta laittaa se ärsyttämään kun huomaa, että joku on sulta varastanut eikä varmasti kukaan sitä helpolla sulattaisi.

Ärsyttää niin suunnattomasti tuollainen vääryys ja varsinkin sen vuoksi, että suurimman menetyksen koki mun äiti, joka innokkaasti ajatteli saavansa kivasti taskurahaa Tallinnan reissua varten. Äiti laittoi myytäväksi jo vuosikymmeniä hänellä olleet arvokkaat Arabian keräilytaulut ja velikin laittoi myytäväksi merkkivaatteita todella halvalla joista joku maailman luokan ääliö on saanut hyviä vaatteita maksamatta senttiäkään. Laskelmien mukaan menetettiin yhteensä 324 euroa, joista 285 euroa oli äidin tauluista. Annoin kaikki rahat äidille mitä mun myymistä tavaroista tuli koska tiedän miten paljon äitiä harmittaa se, että menetti monet taulunsa euroakaan niistä saamatta ja vielä kun oli pohtinut, että pitäisikö ne myydä huutonetissä tai vaikka viedä Suomen huutokauppakeisarille, joka varmasti olisi ollut innoissaan niistä. Asian olisin voinut sulattaa jos ne tavarat olisi olleet mun mutta koska ne ei olleet, niin asia on vieläkin ärsyttävämpi. Omilla tavaroillani en saanut kuin noin 60 euroa kun en paljoa sinne mitään laittanut myytäväksi ja ei se määrä siltikään riitä kuin ehkä yhteen tauluun mitä äiti myi. Toivottavasti se nyt edes hieman jossain syvällä äidin sisällä auttaa harmitukseen vaikka ei helposti mun rahoja edes ottanut vastaan.

Äiti soitti hetki sitten kirpputorille takaisin ja sen paikan mahtava miesomistaja vastasi puhelimeen ja sanoi heti, että hän valitettavasti uskoo kaikkien taulujen tulleen varastetuksi mitkä olivat pöydästä lähteneet koska ne ovat niin arvokkaita ja heillä on lukitussa lasivitriinissä samaa sarjaa olevia tauluja myynnissä tälläkin hetkellä. Hän sanoi rehellisesti, että heillä on valtavasti varkaita joista osa ihan ammattivarkaita eikä heille voida mitään koska kirpputori on iso ja ihmisiä valtavasti eli he sulautuvat näppärästi ihmismassan sekaan. Hän myös sanoi, että hän ei luota ihmisiin enää ollenkaan kun on koko uransa aikana nähnyt niin paljon varkaita kirpputoreilla eikä mikään enää yllätä mihin ihmiset kykenevät. Voin sanoa, että tämä kokemus ainakin avasi mun ja äidit silmät eikä varmasti olla enää niin sinisilmäisiä ja uskota hyvään ihmisistä. Viedään tasan varmasti kaikki vähänkin arvokkaat lukittuihin kaappeihin jos kirpputoripöytä otetaan. Oma syyhän tämä oli ja jälkiviisas on helppo olla mutta periaatteestakin tämä on niin väärin ja kuten äiti sanoi niin toivottavasti ne taulut tuovat nyt paljon epäonnea näille varkailla. Mun puolesta niiden kautta voi vaikka kulkeutua joku demoni heidän kotiinsa ja se saa kiusata hamaan loppuun asti heitä.

Olisi tosi mielenkiintoista kuulla, että kuinka yleistä tuollainen toiminta on koska itse aina leikittelen ääneen ajatuksella, että miten helppoa joidenkin on varastaa ja vähän muutella hintalappujen paikkoja kirpputoreilla kierrellessä. En vaan olisi koskaan uskonut, että jollain on pokkaa varastaa noinkin arvokkaita tavaroita vaikka en kyllä käsitä miten on pokkaa varastaa yhtään mitään. Se on niin kauan jonkun muun omaisuutta ennen kuin on sen itse kassalle maksanut. Ei sitä muistakaan kaupoista mennä ottamaan hyllyiltä tavaraa siinä uskossa, että ne siitä voi ottaa maksamatta tai ajatella, että ei kaupan omistaja niitä tarvitse.

Ootteko te kokenut epärehellisyyttä kirpputoreilla? 

15 kommenttia :

 1. Mun mielestä ylipäätään ajatus siitä, että joku varastaa kirpputorilla, on jotenkin absurdia. Tavarat on valmiiksi todella alhaisilla hinnoilla, miksi siis varastaa? Täytyy olla aika surkea ihmiskohtalo (näin karusti sanottuna) että moiseen pystyy... Ei pysty mun pieni pää vain ymmärtämään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta! Oon sunkaa ihan samaa mieltä, että kyllä on aika surkeesti asiat jos saa jotain kiksejä kirppikseltä varastelusta. Okei, tosiaan on siellä välillä arvokkaitakin tavaroita kuten meiän tapauksessa mutta siis silti. Se ei riitä mikskään perusteluks kun puhutaan kuinka alhasta touhua tuo on.

   Poista
 2. Viimeksi ko Rovaniemellä asuessani myin kirppiksellä niin pöydästä hävisi todella paljon vaatteita (juurikin äidin merkkivaatteita, ei niinkään mun omia) ja sittemmin ei ole tullut laitettua ko ihan taviskamaa myyntiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipi olla, että ei mekään enää viedä mitää arvokasta..

   Poista
 3. Tosi röyhkeää toimintaa ja ikävä juttu! :( Meilläkin on kokemusta epärehellisyydestä kirpputorilla, mutta varkaita eivät olleetkaan asiakkaat vaan itse kirppiksen pitäjät.. Se se vasta kalvoikin sisintä, mutta onneksi loppujen lopuksi saatiin (toivottavasti kaikki) rahat myydystä tavarasta oikeaan osoitteeseen. Ja kyse ei ollut mistään pikku summasta vaan monien satojen eurojen summasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppiksen pitäjät?! Wat. Miten ihmeessä saitte sen selville? Huhhuh, en ikinä enää menisi kyseiselle kirppikselle ja käskisin kaikkia muitakin boikotoimaan kyseistä paikkaa. Röyhkeydellä ei todellakaan taas ole ollut rajaa.

   Poista
  2. Jep! Kirpparin jälkeen laskettiin tilitystä ihan vaan tarkistukseksi. Laput siis annettiin meille, mutta rahaa ei todellakaan ollut niin paljon kuin mitä laput antoi olettaa, oli kyse noin 300 euron summasta. Marssittiin sitten kirpparille ja kysyttiin, että onko sattumoisin tullut virhe laskiessa vai mitä tämä on. Tilitys laskettiin uudelleen, saimme rahat ja pahoittelut virheestä. Jonkin ajan kuluttua tuli soitto kirppikseltä, jossa kerrottiin, että "sattumoisin" oli löytynyt vielä vähäsen lisää meidän myydyn tavaran lappuja. Kipaistiin kirpparille ja paljastui, että myytyä tavaraa olikin vielä 200 euron edestä. Tuntui uskomattomalta! Jos ei oltaisi heti tarkistettu tilitystä, olisi varmaan se viitisen sataa euroa mennyt kankkulan kaivoon. Kukapa sitä olisi jälkeenpäin uskonut, jos oltaisiin väitetty rahaa puuttuvan?
   Pistettiin tapahtuman jälkeen facebookiin varoitusta kyseisen kirpparin toiminnasta ja saatiin kuulla, että me ei olla suinkaan ainoita, joiden kohdalla tällainen "virhe" on päässyt käymään, ja kaikilla kohtalotovereilla ei ole ollut yhtä hyvää tuuria kuin meillä.. Kyseisellä kirpparilla on myös hävinnyt tavaraa kuin tuhka tuuleen. Jokin aika sitten kirppari lopetti toimintansa, enkä kyllä ihmettele yhtään mistä johtui.

   Poista
  3. Woa! Törkeetä toimintaa heiltä. Mitähän ne on kuvitellut, että eivät jäisi tosta kiinni tai saisi mitään seuraamuksia? Ihmisten ahneudella oikeesti on joskus ihan käsittämättömät mittasuhteet. Onneksi te saitte rahanne kuitenkin koska toi summa on ihan todella iso.

   Eniten suututtaa just ajatus siitä, että jos joku vaikka vähävarainen perhe vie myytäväksi tavaraa ja sitten joku varas tai jopa juuri kirpparin pitäjä vie siitä välistä niin se voi olla tosi iso kolaus sen perheen taloudelle.

   Ainiin.. eihän jotkut ihmiset välitä muista.

   Poista
 4. Mun vanhemmat piti omaa itsepalvelukirppistä monta vuotta, ja mä olin siellä monta vuotta töissä. Kaikenlaista siellä tuli kyllä nähtyä... välillä jäi porukkaa kiinni kassalla siitä, että hintalappuja oli vaihdettu tai muuteltu, joskus löytyi sovituskopista pelkkiä vaatteiden hintalappuja yms. Ja välillä jäi porukka ihan suoraan kiinni pöllimisestä ja poliisithan sinne piti soittaa. Kirppiksillä on oikeastaan mahdoton vahtia kaikkea mitä siellä tapahtuu, ihmiset on vaan niin törkeitä ja ovelia. Meillä oli tapana muistutella myyjiä siitä, että aina jos jotain arvokkaampaa myy, tulee se laittaa vitriiniin lukkojen taakse ja meillä oli myös hälytinportit ja varashälyttimet käytössä, mikä onneksi esti ainakin osan varkauksista.
  Ennen omaa kirppistä pidettiin pöytää yhellä meidän paikkakunnan kirppisellä, ja ihan kaiken huippu oli se, kun meidän myytävänä ollu dvd-soitin pöllittiin. Että niin sitä vaan saa sellasenkin möhkäleen kuljetettua huomaamatta pihalle jos taitoa ja pokkaa löytyy...
  Sitä niin haluais lähtökohtasesti ajatella ihmisistä hyvää, mutta kyllä ne vuodet kirppiksen kassalla teki todella epäileväiseks :/ Tosi harmi juttu toi teidän tapaus ja tuli todella paha mieli sun äidin puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisitpa nähnyt mun ilmeen kun luin tuon sun kommentin. Ei vaan voi käsittää ihmisiä. Jessus sentään.

   Minkälaisia ihmisiä nää kiinnijääneet tyypit on ollut? Näkeekö sitä mitenkään ulospäin, että olisi jotain hämärää touhua puuhailemassa vai onko ne niin "pro" tossa hommassa, että ei pysty mitenkään erotteleen ihmismassasta kuka on väärillä perusteilla liikkeessä?

   Poista
  2. Kiinnijääneet oli ihan laidasta laitaan! Teinityttöjä, mustalaisia, vähän sellasia laitapuolen kulkijoita, suht normaalin olosia keski-ikäsiä ihmisiä yms. Kerran yks kehitysvammainen mies jäi kiinni sarjakuvakirjan pöllimisestä kun siihen oli piilotettu takasivulle hälytintarra, ja samalla selvis että oli harrastellu sitä jo pidemmän aikaa. Tuli meinaan muutaman päivän päästä takaisin ja toi tullessaan nipun sarjiksia takaisin mitä oli varastellu pitkällä aikavälillä!
   Useimmista ei kyllä näy ulospäin mitään hämärää. Ja nää "pro-pöllijät" harvemmin jää kiinni kun on niin ovelia :S

   Poista
 5. Silloin kun lapseni oli pieni, niin möin usein kirppiksellä. Kyllähän sieltä läks vaikka mitä kävelemään. Se minua harmitti kovasti, kun uudenveroinen naisten verkkariasu varastettiin. Olin tosi köyhä yh, ja se oli kalleimpia asioita mitä siellä möin. En myöskään voinut käsittää, että parin euron kengistä ei voinut maksaa, vaan nekin piti pölliä.

  itse möin sen takia, että sain ostettua isompaa vaatetta lapselleni. Jos olisin ilmaiseksi halunnut antaa, en olisi siihen kallista kirppispaikkaa varannut.

  Minusta kirpparilta varastelevat on alimpiin kasteihin kuuluvia kuspäitä. En voi käsittää heitä, en sitten millään.

  Nykyisin en uskalla enää aloittaa kirppismyyntiä, koska siinä on niin helppo joutua tappiolle. Lahjoitan suoraan, tai myyn huutonetissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argh! Suututtaa juurikin siksi, että sinne vievät monet vähävaraiset ihmiset myytäväksi heidän mittapuullaan arvokkaita asioita ja toivovat saavansa vaikka rahaa joululahjoihin tai sitten ihan vain lapsiensa uusiin vaatteisiin kuten sinäkin aikoinaan.

   Oon ihan samaa mieltä, että kyseistä rosvon virkaa suorittavat ihmiset on alinta kastia ja niitä voisi kuvailla mitä rumimmilla adjektiiveilla. Se on niin väärin varastaa yksityishenkilöltä vaikka ei tietenkään mistään Prismoistakaan saa viedä yhtään mitään mutta kun miettii sitä menetystä yhden ihmisen ja sitten ison ruokakaupan tasolla niin on se menetys paljon isompi. Pari menetettyä limsapulloa ei tunnu kauppiaalla missään mutta pari vaatekappaletta vähävaraisella ihmisellä tuntuu.

   Haluaisin aina vaan niin kovasti nähdä millaisia nuo kirpparivarkaat on ja miten ne pystyvät elämään itsensä kanssa.

   Poista
  2. Voin kuule yli 40-vuotiaan elämänkokemuksella ja kaikennäköisiä ihmisiä tavanneena kertoa, että nämä varkaat eivät valitettavasti tunne minkäänlaista pistoa sydämessään, ja saattavat jopa olla ylpeitä itsestään. Onnistumisen ilo tekee heistä vielä innokaampia ja varmempia rosvoja.

   Poista
  3. Ihmeellisistä asioista hekin saavat syynsä olla ilosia. Kunpa heillä itsellään joskus osuisi nilkkaan samanlainen menetys mitä he muille aiheuttaa.

   Poista

∞ Siistiä kielenkäyttöä ja muistetaan toisten kunnioitus.
∞ Otan mieluusti vastaan palautetta hyvässä ja pahassa, mutta kritiikinomaisesti.