keskiviikko 17. lokakuuta 2012

YLPEÄ LÄHIHOITAJA


Multa on pariin otteeseen kysytty mun opiskelusta ja ajattelin että teen siitä ihan erikseen tällaisen kokonaisen yhteenvedoksen. Eli opiskelen viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja olen tällä hetkellä suorittamassa Lasten ja Nuorten koulutusohjelmaa, eli olen Lanu. Miten kaikki on sitten lähtenyt.. kelataanpa vuosia taaksepäin. Päätin ihan pikkutyttönä että musta tulee joko lääkäri tai vauvoja hoitava hoitaja. Vuosien ajan kiinnostuin vaan entistä enemmän hoitajuudesta ja aloin kesätöikseni hoitaan lapsia, joilla on käytöshäiriöitä sun muita haastavia piirteitä josta sain hirveesti kokemusta ja tietoisuutta siihen, mitä lähihoitajan työ olisi lapsien parissa.

Peruskoulun loputtua, en päässyt huonon keskiarvon takia lähihoitajakouluun vaan jäin tavallaan tyhjille koska en kymppiluokalle suostunut menemään tuhlaamaan aikaa, mutta lopulta minut ohjattiin opiskelupsykologin luokse joka ohjasi minut taas Ammattistartin haastatteluun, missä minun tuleva opettaja haastatteli minua hetken ja ilmoitti suoraan että pääsin luokalle.

Olin älyttömän innoissani koska lukkarit näytti hyvältä, oli mahdollisuus mennä melkein mihin vain työharjotteluun ja koulussa ei ollut pakko olla jos pääsi työharjottelupaikkoihin koko lukuvuodeksi ja niinhän minä pääsin ja olen yksi harvoista jotka on koko historian aikana tehnyt koko Ammattistartin ajan töitä päiväkodissa. Elämäni parhain vuosi.

Päiväkotivuoden jälkeen hain uudestaan opettajan avulla koulupaikkaa, työkokemuspainotteisesti sekä suositusten avulla ja pääsin runsailla pisteillä kouluun sisälle, itseasiassa kaikkiin mihin hain. Valitsin ensimmäisen hakutoiveeni koulukseni ja edelleen samassa laitoksessa opiskelen, ehkä hiukset enemmän harmaana kun 2010 elokuussa, mutta sitäkin onnellisempana koska enään muutamia kuukausia, niin olen ammattilainen. Myöhemmin aion opiskella Ammattikorkeassa kätilöksi tai sairaanhoitajaksi.

 

Lähihoitajuus on monille varmaan tuttu käsite, koska sehän on yksi harvoista ''tyttöaloista'' Suomessa ja sen takia todella monet sinne hakeutuu vaikka kiinnostus olisi todella pienikin hoitoalaa kohtaan. Se on harmi ja erittäin yleistä. Itse oon kokenu aina kutsumusta hoitoalalle ja tuun jatkamaan sitä mun koko loppuelämän, se sopii mun luonteelle ja täyttää mun arvomaailman toiveet, koska pääsen auttamaan ja toteuttamaan itteeni niin paljon kun vaan haluan, kunhan vaan pidän omista mielipiteistä kiinni. Se mitä lähihoitajuus on ja miten sitä opiskellaan on aika pitkä litania asioita, mutta yritän tiivistää sen jotenkin siihen muotoon, että edes joku saa siitä tolkkua.  

Lähihoitajan tutkinto

Lähihoitaja on toisen asteen oppilaitoksissa opetettava Sosiaali- ja terveysalan tutkinto. Suomessa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon johtavaa koulutusta antavat useat eri oppilaitokset, joissa koulutusohjelma-vaihtoehdot vaihtelevat paikkakunnittain ja oppilaitoksittain. Tutkinto kestää 3 vuotta, eli laajuus on 120 opintoviikkoa. Opinnot koostuvat pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista, joista valinnaisia on kasvun ja kehityksen tukeminen, hoito ja huolenpito sekä kuntoutumisen tukeminen.

Kasvun ja kehityksen tutkinnon osassa perehdytään lapsiin, eli varhaiskasvatukseen ja työharjottelu on tältä osin yleensä päiväkodissa, hoidossa ja huolenpidossa keskitytään vanhuksiin ja ensimmäinen harjoittelupaikka on vanhainkodissa sekä kuntoutuksen tukemisessa keskitytään myös vanhuksiin tai aikuisiin, jotka tarvitsevat tukea ja kuntoutusta elämässään. Harjoittelupaikoissa voi olla muutoksia koulukohtaisesti, mutta yleensä ensimmäiset harjottelupaikat ovat päiväkoti, vanhainkoti sekä kotihoito tai muu kuntoutuslaitos.

Koulutusohjelmiin siirrytään viimeisellä vuodella ja koulukohtaisesti riippuu pääseekö hakemaansa koulutusohjelmaan, kuten meidän koulussa keskiarvo ratkaisi mihin pääsee ja Lanuihin pääsi tietyn keskiarvon ylittäneet.

Millaisia koulutusohjelmia on sitten tarjolla?
 • Ensihoidon koulutusohjelma
 • Kuntoutuksen koulutusohjelma
 • Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelma
 • Mielenterveys- ja päihdetyön koulutusohjelma
 • Sairaanhoidon ja huolenpidon koulutusohjelma
 • Suun terveydenhoidon koulutusohjelma
 • Vammaistyön koulutusohjelma
 • Vanhustyön koulutusohjelma
Millainen ihminen sopii lähihoitajaksi?
Ei ole mitään lukkoonlyötyä määritelmää, siitä millainen lähihoitajan pitäisi olla mutta tärkeimpiä piirteitä varmasti on empatia, ystävällisyys, tahto auttaa, luotettavuus, täsmällisyys ja on hyvä olla erittäin hyvät vuorovaikutustaidot. 


Lähihoitajaksi opiskelu ja työ edellyttävät
 • Soveltuvuuskokeen läpäisemistä
 • Vuorovaikutustaitoja sekä itsenäisen ajattelun taitoja
 • Kädentaitoja
 • Päätöksentekokykyä ja ongelmanratkaisutaitoja
 • Kykyä soveltaa teoriatietoa käytännön työhön
 • Kykyä kuunnella ja kunnioittaa asiakkaita
 • Kykyä kohdata eri-ikäisiä ihmisiä ja heidän perheitään erilaisissa tilanteissa

Oon törmänny opintojen aikana vaikka millasiin opiskelijoihin ja voin sanoa että, jos oikeesti tahtoo opiskella lähihoitajaksi niin siinä ei ole mitään estettä, kunhan vaan on puhdas rikosrekisteri, tahto työhön ja halu opiskella. Valitettavasti yhä monet ja monet nuoret hakeutuvat alalle, vaikka kiinnostunus alaan on pieni joten jos on pienikin tunne ettei todellakaan halua tulla pistetyksi tai pestyksti harjoitustunneilla, niin voinen sanoa että se on vielä pientä tähän opiskeluun nähden. 

Opiskelun aikana joudutaan käymään jokainen tutkinnon osa vaikka ei olisi erityisen kiinnostunut vanhuksista tai lapsista. Työssä kohtaa erittäin etovia, surullisia ja vaativia esteitä ja tehtäviä joista on vaan suoriuduttava eikä käyttäytyä ''normaalilla'' tavalla eli lähteä tilanteesta. Se jos jokin vaatii tiettyä luonnetta tähän työhön. 

Opiskelu lähihoitajaksi

Tämän ammatin opiskelu ei ole mitään hups-ohi-hups-osu toimintaan. Ei ainakaan meidän koulussa, jossa opiskelijoilta vaaditaan älytöntä panostusta, tahtoa ja kykyä suoriutua tehtävistä, projekteista, näytöistä, harjotteluista ja tilanteista joihin ei välttämättä ole harjoiteltu. 

Opiskelu on suoraansanoen rankkaa, jopa niin rankkaa että jossain väleissä ei ole kun nukkumista, koulua ja vapaa-aika on koulutöitä, siihen päälle myös työssäoppimiset, näytöt ja muut projektit. 

Opiskelu vaiheessa saattaa huomata, että miten tärkeetä se suvaitsevaisuus on tässä työssä ja se, että luokalla on vaikka minkälaisia ihmisiä.. on hyvä tapa reenata. Meinaan omien kokemuksien kautta yksi haastavampia asioita koko koulu aikana on ollut se, että keskimäärin kaikki luokallani on olleet minua vuoden nuorempia ja sen näkee jo hyvin paljon käytöksestä. Opiskelumotivaatio on erittäin vähäistä, keskittyminen vielä vähäisempää ja käyttäyminen on aivan kuin yläasteella, joten siihen on hyvä varautua ja pitää mielessä että kaikki ei opiskele sitä alaa koska haluaa, vaan koska ei ole muuta.

Pahimmissa tunnetiloissa, käytös saattaa näyttää tältä mun osalta..

  


Millaista lähihoitajan työ on?

Työ sisältää tilanteita, joita ei haluaisi ehkä tehdä tai tilanteita jotka etoo, ahdistaa, pelottaa ja on erittäin haastavia.

Rankkaa ja vaativaa, jatkuvien työtehtävien lisäksi myös hoidettavien käytöksen tai työkavereiden takia.


Paikasta toiseen juoksemista, työtehtävien kasaantumista päällekkäin, jatkuvia käskytyksiä, turvapuhelinsoittoja, hätätilanteita, kuolemantapauksia ja esimerkiksi kolmastoista vaipan läpivuoto 5 tunnin sisään.

Arvostuksen ja kunnioituksen puutteen takia, työ voi olla hermojaraastavaa ja tuntuu ettei elämässä ole ketään joka tajuaa työn rankkuuden, ellei ole itse hoitoalalla.

Loppukevennykseksi..


Jos on ihan mitä kysyttävää hoitajan työstä, niin laittakaa kommenttia tuleen! Uskon että aika moni asia jäi kertomatta, mutta keskeisimmät asiat ainakin tuli pintapuolin esiin. Toivottavasti joku hyöty tästä :)

33 kommenttia :

 1. Olipa hieno ja informoiva postaus, kiitos tästä :) Hoitajat saa kyllä aivan liian vähän kiitosta tässä maassa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia!:) Niin saa ja se on tosi harmi, mistä lie johtuu sekin kuvitelma ettei hoitajan työ olis haastavaa

   Poista
 2. Mahtava postaus. Ite oon jo vuosi sitte keväällä valmistunu lähihoitajaksi ja pystyin kyl samaistuun jokaseen kohtaan :D Hienosti kirjotettu, saa kyllä oikeen kuvan lähihoitajan ammatista.

  Etenki toi "Arvostuksen ja kunnioituksen puutteen takia, työ voi olla hermojaraastavaa ja tuntuu ettei elämässä ole ketään joka tajuaa työn rankkuuden, ellei ole itse hoitoalalla" -kohta iski ja lujaa.

  Ite en vaan opiskeluaikaa kokenu "rankaksi". Tietystihän välillä oli rankkaa kun oli tenttejä ym., mutta kun sen otti vain sillä asenteella "että tämä vain on koulua ja teen tätä itseäni varten", niin ei se tuntunut niin pahalta. Välillä kyllä jonkun ajanjakson loputtua (esim. opinnäytetyön loppuunsaamisen jälkeen) selvästi tunsi kuinka jokin iso lasti tippui harteilta. Mut se on hieno tunne. "Nyt se on ohi, mä tein sen" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ensinnäkin! :) Hyvä että teksti on oikeesti muidenkin mielestä osuva, ettei vaan omien tuntemuksien mukanen. Toi opiskelu varmaan on just aika yksilöllistä jokaisen kohdalla ja varsinkin koulukohtaista niinkun meidän koulu on nimitetty oikein kunnon natsilaitokseksi, niin opiskelu on sen mukaista ja tavallaan kaikki työssäoppimiset on mulle oikeen ihanaa hermolomaa :D

   Malta tuskin ite oottaa että paperit on käsis ja tunnen ton saman fiiliksen, et nyt se on ohi!

   Poista
 3. "Peruskoulun loputtua, en päässyt huonon keskiarvon takia lähihoitajakouluun vaan jäin tavallaan tyhjille koska en kymppiluokalle suostunut menemään tuhlaamaan aikaa"

  No aika kummallista, huonon keskiarvon takia et päässyt kouluun ja olisi ollut tuhlaamista mennä korottamaan numeroitasi 10luokalle? Tiesithän että kymppiluokallakin ollaan suurin osa ajasta työharjoitteluissa? Eli olisit saanut olla töissä sekä nostettua numeroita. Olisit jopa saattanut oppia jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsesiassa opettajatkin ovat sanoneet, että onneksi menin ammattistartille enkä kymppiluokalle koska sain suoritettua ammattistartilla aivan yhtälailla ammattikoulun kursseja, jotka nostivat numeroitani. :) Peruskoulun keskiarvolla ei ole mitään hyötyä muuten, kuin että pääsee kouluun sisään jossain tapauksissa.

   Poista
  2. Ps. kun tietää mitä haluaa tehdä, niin silloin toimitaan niinkuin parhaimmaksi näkee. En koskaan ole kokenut korostusluokkia ja välietappeja tärkeinä vaan tein itse päätökseni ja pääsin sen mukaan vielä töihin, joka on paljon arvokkaampi kuin joku matikan tai biologin numero.

   Poista
 4. Tosi kiva blogi ja opiskelemme myös lähihoitajiksi ja sinun kirjoitusten perusteella olet tykännyt pääosin alasta, kiitos tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Ja joo kyllä mä rakastan tätä alaa, mutta opiskeluvaihe on ehkä se kaikista raskain.

   Poista
 5. Tosi hyvin kirjoitettu ja koen että aina voi oppia uutta, vaikka olen itsekin tällä alalla niin tuli tästäkin uutta tietoa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Niin, ainahan on eri näkemyksiäkin hoitsuilla niin kiva nähä vähä mitä muutki on mieltä omasta alasta.

   Poista
 6. Todella hyvä blogi. Olen itse ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelija. Olen miettinyt alaa pitkään, ja uskon että tämä on unelma-ammattini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä juttu että sääkin oot tullu alalle. :) Plus hienoo että oot sitä mieltä että vois olla unelma-ammatti!

   Poista
 7. Sinulla on todella kiva blogi. Ja hyvät suunnitelmat opiskeluasi varten. Opiskelen myös itsekkin ensimmäistä vuotta lähihoitajana. En ole itse vielä varma mihin tahdon erikoistua. Tiesin jo kauan että tahdon lähihoitajaksi ja pääsin soveltuvuus kokeisiin ja pääsin niistä läpi. Uskon että tämä on juuri se ammatti jota haluan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin kiitos! Kyllä se selkenee opintojen aikana sitten mihin haluu erikoistuu kun kaikki mennää läpi kuitenkin perusopinnoissa:)

   Poista
 8. Sulla on todella hieno blogi, täyttä asiaa.

  VastaaPoista
 9. Sulla on tosi hieno blogi, täyttä asiaa:) opiskelen itsekkin lähihoitajaksi ja sain tästä uutta tietoa alasta ja vähän erilaista näkökulmaa:)

  VastaaPoista
 10. sul on hyvä blogi ja kertoo hyvin sinun elämästä eikä sulla ole mitää turhaa tarinaa siellä.
  Sinulla on erinlainen historia kuin muilla ja se on hyvä asia kertoo se täällä blogissa.

  VastaaPoista
 11. todella hienosti tehty blogi täyttä asiaa!!!

  VastaaPoista
 12. Ylläolevat kommentit kenties samalta tyypiltä? :D joka tapauksessa viisinkertainen kiitos!

  VastaaPoista
 13. Tosi hyvin kirjotettu, ja muutenkin sulla on kiva blogi:) ite opiskelen ekaa vuotta ja vähän väliä tekis mieli lyödä hanskat tiskii, onks sulla ollu tämmöstä fiilistä usein? vai oonko ainut:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia:) kyllä niitä fiiliksii on tullu moneenkin otteesee. Eka vuosi oli ihan semijees mutta toka ja tää vika on ollu vähä sellasia, että huhheijaa. Mutta lopussa kiitos seisoo sitte.

   Poista
 14. Mä eksyin sun blogiin, kun etsin tietoa kätilöopinnoista ;) Ihania noi sun videoklipit lähihoitajan työstä!

  t. lh vm12/06, 2 vuotta vaikeavammaisten parissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo vähänkö kiva;) vaikeevammasten kanssa työskentelevii kyllä arvostan. se on rankkaa!

   Poista
 15. oon ite hakennu tänä vuonnaa pelkään etten pääsen otin yhteishaussa ton hesote eli malmin toivon niin paljon että pääsen,ja muuten hyvä postaus oli kivä lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukut ja varpaat pystyyn, että pääset! :) Aivan mahti juttu, että oot hakenu opiskeleen lähäriks, meitä kun ei oo koskaan tarpeeks.

   Poista
 16. Itse löysin tän kirjoituksen kautta koko blogisi. :)
  Mutta oli todella mielenkiintoista lukea lähihoitajaopinnoista siun kokemusten perusteella. Kiitos siis! Itsekin olen niistä kiinnostunut, ja aion lähihoitajaksi hakea ensi keväänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä valinta jos haet opiskeleen hoitsuks! Kiva jos tästä kirjotuksesta oli jotain hyötyy. Ei ainakaan ollu liian kliseinen kuvaus, että pitäis ainakin olla realistinen ;)

   Poista
  2. Joo, monesti lähihoitaja kirjoitukset tuppaa olemaan aika kakunistelua, joten tää olikin hyvä, kun oli ihan toden pohjalta! ;)

   Poista
 17. Hain lähihoitajaksi ja pääsin myös sinne kouluun. Tämä postaus auttoi todella paljon minua, enkä enään juurikaan tressaa siittä että millainen on lähihoitajan ala/koulutus. Harmikseni täällä missä opiskelen ei tuota ensihoidon koulutus osaa ole, mutta suunnitelmat olisi jatkaa lähihoitajan perään ensihoitajuus. Tämä postaus auttoi paljon! :) olisi muuten erittäin kiva jos voisit jossain minulle kertoa lisää tästä alasta ja kouluksesta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että oot päässyt kouluun sisälle! Mahtavaa on myös kuulla se, että tästä postauksesta on ollut sulle apua. :) Tuntuu hienolta saada tuollaista palautetta, että mun höpötyksistä ja kirjoituksista jotkut hyötyykin!

   Se on joo harmi, että joissain kouluissa ei tarjota kaikkia erikoistumisvaihtoehtoja mutta yleensä koulusta voi kysellä, että saisiko viimeiseksi vuodeksi siirtoa esimerkiksi toiseen lähihoitajakouluun missä haluttua asiaa (tässä tapauksessa ensihoito) opetetaan. :) Meidän koulussa oli muistaakseni juurikin tällainen mahdollisuus sitten jos ihan vartavasten halusi perehtyä tiettyyn mitä ei ollut omassa koulussa tarjolla.

   Tottakai kerron sulle lisää alasta! Jos sulla jotain kysymyksiä tai epäselvyyksiä niin voisin sen pohjalta kertoa. :)

   Poista

∞ Siistiä kielenkäyttöä ja muistetaan toisten kunnioitus.
∞ Otan mieluusti vastaan palautetta hyvässä ja pahassa, mutta kritiikinomaisesti.