maanantai 10. helmikuuta 2014

ELÄMÄN ESIMAKUA

Päänsisäisesti on lähtenyt jo lähtölaskenta käyntiin. Mulla on jatkuvasti päällä valtava tunnekirjo ja yritän saada välillä happea tältä jännitykseltä. Kolmen kuukauden päästä ollaan niin lähellä muuttoa, että voi aistia jo sen fiiliksen nyt. Mua ei ole ikinä jännittänyt mikään näin paljon, ei yhtikäs mikään. Ei ammattikoulun aloitus, ei opinnäytetyöjutut, ei valmistuminen, ei työhaastattelut, ei vaan sitten mikään tämän rinnalla. Tämä on niin valtava harppaus mulle täysin uuteen ja tuntemattomaan, että koen jatkuvasti sellasta alamäkiylämäki-tunneskaalaa mun pään sisällä, että välillä töiskin mun tekis mieli lapsille alkaa selittämään, että mä muutan kohtakohtakohtakohtakohta. Joskus taas mua vaivaa niin paljon asiat, että mieluusti istuisin vessassa sen 30 sekuntia pitempään ja hakkaisin päätä lavuaariin kun vastikkeet, lainanlyhennykset, yhtiölainat ja pankkineuvojan kysymykset tulee korvista, nenästä ja silmistä ulos. 

Joskus kysyn iteltäni, että miten 20-vuotias voi pystyä hallitsemaan jotain tällasta. Mä laitan ihan valtavaa lainataakkaa niskalleni, mä oon vakinaistamassa mun elämän yhteen kaupunkiin ja tiukasti yhteen (unelma) asuntoon sekä olen vastuussa siitä koko mun ruumiilla. Saan ihan valtavasti kehuja kokoajan tästä mun muutosta uuteen kaupunkiin yksin, omistusasunnon ostamisesta, isosta harppauksesta tuntemattomaan ja silti mä kärsin unettomista öistä jatkuvalla syötöllä. Tsemppaukset motivoi mua joka päivä mutta se ei silti poista sitä tosiasiaa, että mä tuun ihan oikeesti laittaan mun kaikki säästöt kovaan peliin kiinni ja nostamaan itselleni ison lainan. Mä tiedän, että se on järkevä teko nuorena koska valtaosa ihmisistä ottaa asuntolainan jossain vaiheessa elämää ja nythän mulla on mahtava tilaisuus ostaa suorilta oma asunto kun ei ole tarvinut lähteä hukkaamaan omia euroja vuokra-elämään. Miten kiitollinen oon mun äidistä, voi hyvä luoja.

Mummu eilen sanoi mulle, että Jonnalla alkaa loppumaan päivät. Se tuntu niin hyvältä. Ette uskokkaan miten hienolta se tuntuu kun ihmiset mun ympärillä alkaa näkemään, että kun mä tartun isoihin asioihin kiinni niin mähän jumankauta pidän niistä kiinni. Mä en luovuttanut, mä en jumankauta luovuttanut. Koko tämä asuntokeskustelu lähti elokuisena päivänä liikkeelle ja siitä on jo yli puoli vuotta. Mä ajattelin silloin, että en jaksa odottaa ja tässä mä oon. Selvisin joulun yli, tammikuunkin ja nyt on jo kohta helmikuun puoliväli. Jos selvisin kuudesta kuukaudesta niin selviin vielä myös puolet pienemmästä ajasta kuin se.

Mulla oli iso homma vakuuttaa pankissa ihmiset, että mä en ole se tyypillinen nuori aikuinen mistä ne niin kovasti näyttivät tilastoja ja lukuja rahankäytöstä. Mulla ei ole kertynyt omaisuutta kuten mun äidillä eli mä en saa lainaa yhtä helposti vaikka mun tulot on keskivertoa paremmat koska se on pankkitilastoajattelua, että nuorilla menee kuukaudessa viihdekäyttöön enemmän rahaa ja silloin aletaan epäilemään sun maksukykyä koska sä olet se nuori ja tilastot sanoo mitä sanoo. Hyvähän se on koska asuntolainoja ei pitäisi aina antaa edes vanhemmille ihmisille koska ei se maksukyky iän mukana aina parane. Hyvä vaan kun ovat tarkkoja. Mulla oli kuitenkin itkupotkuraivareiden takana kaikki tää. Parin pankkikäynnin jälkeen huusin autossa kun hermostutti niin jumalattomasti. Teki mieli huutaa jo pankissa, että älkää laskeko mua keskivertoon. Ne tilastoidut viihdeaikuiset ei hae asuntolainoja, järki käteen vaikka fiksua tilastotarkkailua onkin. Se ei silti muuta asiaa vaikka sanoisin sen ääneen. Heidän on pakko katsoa tilastoja tietyissä määrin ikänikin takia. Ei kaikki parikymppiset hae yksinään asuntolainoja ja eihän he voi tuntea mua parin käynnin jälkeen ja nähdä minkälaisia ajatuksia mulla on elämästä ja rahankäytöstä. Mä kuitenkin pystyin todistaan kykevyyteni.

Mä oon ylpee itestänikin ja kyllä kuuluukin olla. Kaikista helpointa olisi vaan ollut laittaa ne isot rahat kuukaudessa vuokra-elämiseen mutta mä pidin tiukasti kiinni mun tavoitteista. Vaikka mä laitan kuukaudessa monen ihmisen kahden tai jopa kolmen kuukauden vuokran verran rahaa säästöön, niin silti en vaihtaisi tästä urakasta minuuttiakaan. Uskokaa tai älkää mutta tämä on sitä elämää. Teen jotain konkreettista enkä vaan unelmoi. Mä en unelmoi siitä, että tuun joskus ostamaan asunnon vaan mä ostan asunnon toukokuussa. Tämän vuoden toukokuussa ja olen silloin vasta 21-vuotias. Ylävitonen mulle.


17 kommenttia :

 1. Kyllä sä ainakin mun mielestä vaikutat just semmoselta fiksulta nuorelta aikuselta joka pystyy tohon kaikkeen! :) Mäkin joskus haluan omistusasunnon ja omakotitalon. En oo vaan lähelläkään siinä vaiheessa että mitään kotia vois alkaa hankkimaan, voihan mieli muuttua vielä monta kertaa, joskus ehkä haluankin asua kerrostalossa. Sulla on selvästi selkeät ajatukset tuosta asunnosta, millaisen haluat ja mistä sen haluat. Musta on hienoa että noin nuorella voi olla niin selkeä visio tulevaisuudesta ja uskaltaa tehä asioiden eteen jotain! Ei kaikki nuoret oo typeriä ja lapsellisia jotka vaan ryyppää viikonlopusta toiseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana sinä. Mäkin tahdon uskoa, että pystyn tähän ja kova luotto mulla on itteeni. Kyllä tähän pystyy jos tarpeeks luottaa itteensä ja tekee parhaansa asioiden eteen. Ei tämä ydinfysiikkaa ole. :)

   Kaikilla on se oma hetki milloin on aika tehdä isoja valintoja esimerkiksi vaikkapa tämä asunnon osto. Mulla se hetki on nyt. Asunto on valmis ja odottaa vaan mua. Se on tietenkin helpottava asiahaara tässä koko projektissa mutta en usko, että sen puuttuminenkaan hidastais tätä. Asuntoja voi ostaa aina, se on ihmisestä kiinni koska haluu tehdä sen valinnan jotenka kyllä säkin joskus tuut semmosen hankkimaan. :)

   Poista
  2. Ihana kyllä seurata "vierestä" tätä sun intoa koko muuttoa kohtaan. :) Oot niin päättäväinen ja järkevä asioiden suhteen! Susta sais kyllä ottaa mallia. :)

   Psst.. Pakko kysyä.. Miten saat kuvan ja tekstin saman levyiseksi? Itse olen temppuillut kyseisen ongelman kanssa jo tovin..

   Poista
  3. Siellä toinen ihana piristäjä! Toivottavasti joku ottaakin joskus ja aika kiva on huomata, että oma pikkuveli innostu asuntosäästötouhusta tämän mun koko hypetyksen takia ja itekkin haluaa ostaa oman asunnon sitten kun aika tulee. Eli joku otti jo tavallaan mallia. ;)

   Säädän kuvat ja tekstin saman levysiksi mallin suunnittelutyökalussa löytyvällä "säädä leveyksiä" kohdalla ja sieltä sitä koko blogin leveyttä säädän ja tietenkin se merkitsee, että aina kuvien pitää olla saman levyisiä kuten mun blogissa leveys on aina 800px, oli pystykuva tai ei. Jos selitin jotenkin huonosti niin kysy uudestaa vaa tarkennusta :D

   Poista
  4. Ymmärsin juu, kiitti! Täytyy koittaa tätä.. Eli eka muokkaan sieltä säädä leveyksiä ja sitten vaan kuvat saman levysiks. Asia on nakki. :D Kun lisäät kuvan, niin onko sulla aina sit se alkuperäinen kuva, ei suurikokoinen tms? Kun liittää niitä kuvia postaukseen niin siitä kun voi niitä kuvakokoja säätää.. Jos ymmärsit mitä tarkoitan. :D

   Poista
  5. Joo eli valitsee sen alkuperäsen kuva koon niin sitten se pysyy siinä koossa mikskä sen on muuttanu kuvanmuokkausohjelmassa eli lähes aina 700 tai 800px. :)

   Poista
  6. Unohdin edelliseen kommenttiin laittaa myös.. Että kun sun kuvat on 800px leveitä, niin paljonko se malli on leveä siellä säädöissä? Ei meinaa nimittäin osua kohdilleen mulla..

   Poista
  7. 1300 on koko blogin leveys ja sivupalkki on 390. Se vaatii hienosäätöö välillä :D

   Poista
 2. Todella ihana blogi sinulla, liityin lukijaksi! Niin selkeää tekstiä ja ihania kuvia sekä tietenkin kaunis kirjoittaja :)
  Käy ihmeessä kurkkaamassa myös minun blogini, jos kiinnostaa!

  <3: http://blomqvistsofia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Sofia ihanista kehuista! :) Käyn kurkkailemassa pian paremmin sun blogia. Vilkasinkin jo äsken vähän ja ei ainakaan järkytys iskeny, että pakko on tarkemmin katsella.

   Poista
 3. Vau, sä oot tosi rohkee :) Enhän mä sua henkilökohtaisesti tunne, mutta munkin mielestä sä vaikutat fiksulta. Uskon että sä pärjäät. Tsemppiä ihan hurjasti ja onnea tosta sun rohkeudestasi. Sulla tosiaanki on syytä olla ylpee itsestäs! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että edes vaikutan fiksulta kun aina ei tunnu että ois se fiksu kun miettii ja stressaa ihan pönttöjä asioita mutta kai se on vaan semmosta ja se kuuluu tähän juttuun. :D Kiiiiiitos hei kivoista tsempeistä koska niitä ehkä tullaan vielä tarviinkin kun lähestyy varsinaisesti koko muuttopäivä. :)

   Poista
 4. No mistäköhän johtuis, ettei tuon ikäisenä kauhean moni halua ostaa asuntoa itselleen? Ehkäpä siitä, etteivät he oikeasti tiedä vielä, missä haluavat asua koko loppuelämänsä. Ei kaikkia "unelmia" tarvitse toteuttaa heti, kun ne saa päähänsä. Siinä ei ole minusta mitään erityisen järkevää, että omistaa tuossa iässä asunnon. Kyllä sillä vuokraelämään rahojen "hukkaaminen" (voi vittu, mikä ilmaisu) on ihan syynsä, kuules pikkunen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän siinä on miksei ihmiset ostele nuorena asuntoja. Sehän koko jutun pointti onkin, että mä olen valmis ja kykenevä? Oh god. Suosittelen lukemaan vaikka näitä kommentteja niin huomaat, että oon ehdottomasti sitä mieltä, että asuntojakin kerkee osteleen myähemmin sitten kun taloustilannekin antaa periksi.

   Se on sun mielipiteesi mikä on järkevää ja mikä ei. Minusta tämä on järkevä päätös ja ihan kaikkien mielestä, jotka tästä tietää. Ihan samahan se on omistaa asunto nuorena kun 40-vuotiaana. Katsos kun meitä nuoriakin on monenlaisia ja jotkut haluaa asua samassa paikassa pitkään. Ei ainakaan hukkaile niitä euroja vuokra-elämään vuosikymmeniä. ;)

   Ps. Kyllä muakin ärsyttäis maksaa vuokraa. Älä oo niin nyrpee.

   Poista
  2. Ja viimeinen "ps" on se, että oletkohan ihan perillä itsekkään mitä omistusasunto tarkoittaa? Sen voi ihan myydäkkin jos kyllästyy asua samassa kämpässä ja ottaa vaikka vuokralaisia siihen sekä itse muuttaa toiseen asuntoon. Ei se ole yhtään sen paskempi päätös kun asua vuokralla, siinä vaan maksetaan pois kokonaista summaa mikä vuokralla taas on vähän kun osamaksua ilman varsinaista loppusummaa.

   Poista
  3. Niin, omistusasunnossahan ollaan kiinni koko ankea loppuelämä... jokaisen pitää vuokrata 25 neliön yksiö pariks ekaks vuodeks. Ja elämä on vakavaa.

   Poista
  4. Kiteytit ajatustulvan hyvin. Ihmiset on välillä vähän hassuja kun kaikesta saa ongelman. :)

   Poista

∞ Siistiä kielenkäyttöä ja muistetaan toisten kunnioitus.
∞ Otan mieluusti vastaan palautetta hyvässä ja pahassa, mutta kritiikinomaisesti.