torstai 17. toukokuuta 2012

AMMATTIKOULU VS. LUKIO

Kipeenä on hyvä ottaa kantaa asioihin, joista ei yleinsä jaksa/ole kiinnostusta pölistä. Tänään mulla nous mieleen sellanen kysymys että kumpi on oikeesti hienompaa, valmistua lukiosta vai ammattikoulusta? Mikä siinä on että ihmiset on kautta aikojen arvostanut enemmän lukiosta valmistuneita ''ylioppineita'' opiskelijoita ja lopen unohtanut ihmiset jotka on valmistunut johonkin ammattiin sekä omistaa yleispätevyyden lisäksi sivistäviä tietoja. Kuka tämän on määritelly tälläseks? Miksei joka koulun opiskelijoita arvosteta samalla tavalla?

Määritteleekö tosiaan lukion kurssien määrä sen, että miten älykäs tai tunnollinen opiskelija on kyseessä? Kuinka moni pääsee lukiostakin niin huonoilla papereilla, tekemättä yhtään ''lisätyötä'' ja silti suku on valmistumispäivänä polvillaan ja riemuitsee ylpeydenaiheesta. Entäs sitten amikset? Kolme vuotta opiskelua työntavoilla, kirjaimellisesti. Opiskellaan niin koulussa mutta kuin myös työelämässä eikä unohdeta myöskään niitä sivistäviä aineita. Missä on meidän amisten ylistäjät, aamulehtien valmistuneiden listat ja keskiarvojen listaukset?

Herätkää nyt oikeesti ihmiset, tässä tasa-arvon maassa. Lukiossa porukka ehkä tekee enemmän kursseja, mutta mitä sitten? Amikset saa käteensä paperit joilla pääsee automaattisesti työelämään. Ite arvostan kumpiakin tasa-vertasesti, mutta enemmän mun sympatiat kääntyy amisten puolelle, jotka tekee hemmetisti töitä, että saa ne paperit käteen, eikä silti saa mitään ylistyspuheita ja iltalehtien lööppitilaa. Toisaalta, määritteleekö yhteiskunnan epämääränen luulo fiksuudesta ja tunnollisuudesta, sen missä koulussa on? Kuinka moni aikuinen enään ees tietää kuinka paljon ammattikouluissa tehdään töitä? Lukiot on pysyny kautta aikojen samoina haastavina ja pitkine tunteineen, mutta ymmärtääkö ihmiset nykyään sitä että amiksessa opiskelu muuttuu vuosi vuodelta kun työelämän säännöt ja vaatimukset nousee ja opiskelijoilta odotetaan lähes alkuvaiheista lähtien ammattitaitoisuutta.

Tänään kuuntelin radiosta kun joku nainen sepitti että lukiosta valmistuneiden vanhempien pitäs ottaa se ylpeys ilonaiheena ja riemuita siitä suuresti, plaaplaa! Sitä päivää odotellessa kun amikset saa ylistyspuheita radioissa, lehdissä ja sukujuhlissa. Sitä päivää taidetaan odotella sen aikaa, kun nuoriso on niin rappiolla ettei kukaan ees lähde kokeileen lukioo, sitten nähdään miten opiskeluiden laita on nykymaailmassa.

Nyt haluan tietää teiltä, että mitä mieltä te ootte amisten ja lukiolaisten välisistä eroista ja siitä, miten amiksia kohdellaan ''huonompina'' lukiolaisiin verrattuna?

Kuinka moni teistä on lukiossa suvun painostuksesta? ja kuinka moni katuu sitä, että valmistu lukiosta eikä oo valmiuksia työelämään? sekä kuinka moni amis toivoo, että ois menny mieluummin lukioon ja miks?

18 kommenttia :

  1. Hmm. Etkö muka ole ikinä kuullut, kuinka lukiolaisista sanotaan että Siwan kassalle ne vaan joutuu? Kuinka lukiolaisia pidetään tyhminä kun menivät lukioon eivätkä ole heti kolmen vuoden päästä valmiita ammattiin? Kuinka he ovat tylsiä nyhveröitä jotka vaa lukee koulukirjoja 24/7? Hmmh. Oletkohan mahtanut miettiä, että ei sieltä amiksesta voi valmistua mihin tahansa ammattiin? Entä sitä, että lukiolaisetkin käyvät lukion valmistuakseen myöhemmin haluaamaansa ammattiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidätkö mua ihan tyhmänä vai minkä takia tohon sävyyn oletat, että en tiedä miten lukiolaisista ajatellaan? Tiedän tasan tarkkaan, että lukiolaiset ei pääse varmuudella kun kaupankassalle töihin, jos sinnekkään mutta se olikin pointti että miksi lukiolaisia ylistetään. Toisekseen se, miten lukiolaisista ajatellaan on kakspiippunen juttu, jotkut lukee oikeesti ammatti tavotteenaan ja jotkut menee sieltä mistä aita on matalin koko kolme vuoden ajan ja silti ne saa kehut ja ylistykset valmistumisvaiheessa.

      Mun tekstin pointti oli se että miten amiksia ja lukiolaisia kohdellaan epätasavertaisesti, jos edes luit tota tekstiä siitä näkökulmasta miten sen kirjotin vai nyt lukiolaisen tavoin (luulisin) tulet sanomaan, omat mielipitees kettuilun muodossa takaisin vaikka missään vaiheessa mun tekstiä en oo moittinu lukiolaisia. Ammattikoulusta kuten myös lukiosta valmistuu niitä todellisii opiskelijoita kun taas niitä siivel matkustajii, ei oo pointtina se.

      Pisteet niille jotka oikeesti jatkaa opiskelua lukion jälkeen, ne onkin ansainnu ne kehut sun muut, kuten myös NE jotka lukee amiksen ja JATKAA OPISKELUA! Mutta missäs niiden ylistykset on?

      Poista
  2. hmm. toi on kyl totta mitä sanot. oon tosi huono ottamaan kantaa asioihin, joten jätän tällä kertaa välin oman vastaukseni tuohon tasa-arvojuttuun (vaikka siis samalla kannalla ollaan!)

    oon amiksessa ja tosi tyytyväinen että lähdin sille puolelle. saa sellasta käytännön kokemusta ja tollee, tuntuu että lukiossa kyylätään vain kirjoihin ja tilastoihin.

    sitäpaitsi, nykyään ei ees oo väliä onko kumman koulun käynyt, sillä myös amislaiset pääsevät yliopistoon. ja töihin. lukiolaiset joutuu puurtamaa vielä vähän lisää. hah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä! :) Amikset ja lukiolaiset on samalla viivalla tollasis jatko-opiskelu jutuiski, niin miks pitää erotella lukiolaiset paremmiks valmistumisvaiheessa? Voi hohhoijaa. On se valkolakki kyllä niin fiksuuden peili, että ei voi muuta sanoo.

      Poista
  3. Itseasiassa. Yliopistoissa on ammattikoululaisille kiintiöt. Se joka opiskeli catering-alaa amiksessa, ei pääse yhtä helposti lukemaan ranskaa yliopistoon, kuin se joka kävi lukion.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja yliopistohan on ainut mihin voi jatkaa vai? Ammattikorkee on itseasiassa vähän niinkuin yliopisto ammattikoululaisille. Kuitenkin kumpaakin paikkaan on samat mahikset päästä, mutta ammattikoululaisille on tietenkin enemmän osotettavaa jos haluaa vaikka lukee sitä ranskaa, mutta esimerkiksi jos on käynyt hoitokouluja, niin nähdään se eduks esimerkiksi jos hakee lääkikseen ja ennen niitä hakuja voi aina lukee avoimes yliopistos aineita sun muuta, kuten itselläkin on tavoitteena.

      Poista
  4. Ikuinen tappelu, lukio vs amis. Mä olen henkeen ja vereen ammattikoululainen. Aina ollut. Ja tulen olemaan.

    Olen itse ollut aina myös sitä mieltä, että lukio on vain luusereille ja sieltä pääsee vain siwan kassalle. Ei se mee niin. Fiksuudesta palkitaan. Lukiolaiset voivat myös menestyä, kun osavat valita jatkopolkunsa oikein.

    Mun henkilökohtainen mielipide johtuu myös siitä, että mä en voi sietää kirjoja. Lukemista. Koeviikkoja. Nään jo punasta pelkästä ajatuksesta. Mutta tästä päästäänkin siihen, mitä haen takaa. Kun on lukio vs amis niin eiköhän se ole myös äly vs. ammattitaito. Se mitä lukiossa luetaan kirjoista ja opiskellaan ihmisen anatomiaa, sitä parhaillaan lähihoitajat tekevät oikeiden ihmisten kanssa töitä tehden. Ja täsmälleen saman ajan.

    Ja juuri tämä tasa-arvoisuus. En ole aiemmin siihen kiinnittänyt huomiota, mutta voi että mua alko ärsyttämään. Kun menet kauppaan, siellä on korttivaihtoehtoina vaan "onnea ylioppilaalle", missä kortit "onnea ammattitutkinnon suorittamisesta" tms. Joo kyllä, kyllä mekin valmistutaan.

    SAKKIlla oli ihan mahtava marssi helsingissä muutama päivä sitten juuri tästä aiheesta. Onneksi on olemassa liittoja jotka pitävät meidän amisten puolia. Watch out lukiolaiset, täältä me vielä noustaan, ylpeydellä ja ammattitaidolla!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli kyllä niin hyvä kommentti, että vau! Oon niin sunkaa samaa mieltä kaikesta mitä kirjotit. Ei tosta voi oikeesti paremmaks laittaa! :)

      Poista
  5. On totta, että media on epätasa-arvoinen ammattikoulua kohtaan ja että molempia kouluja tulisi arvostaa saman verran. Mutta täysin järjetöntä on lähteä vertailemaan lukiota ja amista yhtään miltään kantilta, koska molemmat ovat aivan erilaisia paikkoja ja valmistavat aivan erilaisia ihmisiä.

    "Sitä päivää taidetaan odotella sen aikaa, kun nuoriso on niin rappiolla ettei kukaan ees lähde kokeileen lukioo, sitten nähdään miten opiskeluiden laita on nykymaailmassa."

    ^ Eli siis ammattikoulu on paikka tulevaisuuden rappiutuneille teineille? Eikö ammattikoulu mielestäsi juuri olekin sivistyksen ja työnteon armas kehto, kun taas lukio on liiaksi yliarvostettu paikka, jossa kurssit huitaistaan läpi rimaa hipoen? Eikö näin ollen lukio olisi oikea paikka näille yhteiskuntamme rappioille?

    "Ite arvostan kumpiakin tasa-vertasesti, mutta enemmän mun sympatiat kääntyy amisten puolelle, jotka tekee hemmetisti töitä, että saa ne paperit käteen--"

    ^ Eli lukiolaiset eivät mielestäsi tee töitä saadakseen paperit käteen? Sinulla ei ole mitään oikeutta alkaa arvostelemaan lukiota ja lukiolaisia oman tietämättömyytesi pohjalta, kuten myös en minäkään ala arvostelemaan ammattikoulua ja ammattikoululaisia. Lukiossakin tehdään työtä, ei niitä kursseja niin vaan läpi päästä, vaan se vaatii viikkokausien lukemista ja ahertamista, läksyjen, esitelmien ja tutkielmien tekemistä. Ylioppilaskirjoitukset ovatkin sitten juttu erikseen.

    "Amikset ja lukiolaiset on samalla viivalla tollasis jatko-opiskelu jutuiski, niin miks pitää erotella lukiolaiset paremmiks valmistumisvaiheessa?"

    ^ Anteeksi vain, mutta samalla viivalla ammattikoululaiset ja lukiolaiset eivät todellakaan ole. Amikset voivat toki hakea yliopistoihin, mutta hyvin vaikea heidän on sinne päästä, kun eivät ole saaneet kokemusta opiskelutekniikoista joita lukiossa opitaan. Lisäksi ylioppilastutkinnon omaavat saavat lähtöpisteitä valinnoissa, joista heille on tietysti suurta etua. Lukiolaiset taas eivät välttämättä pääse ammattikorkeakouluihin, jos jotkut alat vaativat alan ammattikoulututkintoa.

    Ymmärrän kyllä että olet ärsyyntynyt, mutta kannattaisi puhua asioista hieman rauhallisempaan ja asiallisempaan sävyyn, sekä ottaa selvää faktoista ennen kuin avaa suunsa. Ja kyllä, ymmärsin tekstisi pointin, mutta koin suurta tarvetta avautua tekstisi epäkohdista. Oikein mukavaa kevään jatkoa sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin elikkä sun piti päästä oikasee niitä faktoja, että lukiolaiset tekee töitä? Tottahelvetissä lukiossa tehdään töitä, niin tehdään amikses, peruskoulus ja kaikenlaisissa kouluissa mutta tän jutun pointti oli se, että miks kaikki ei saa niitä lehtilistauksia sun muita ''ylistyksiä'', mutta vaan lukiolaiset saa.

      Mulla on monta amispohjasta tuttua, jotka on päässy yliopistoon ensimmäisellä hakukerroillaan, joten mikään ei oo mustavalkosta noissakaan asioissa. :)

      Oot hienoisesti lukenut ''oikolukien'' noi mun jutut tuolta tekstistä, etkä oo yhtään miettiny sitä sen pitemmälle vaan omassa mielessäs muokannu sen sellaseks, miten kuvittelet sen mun mielestä olevan. Toi rappiojuttu esimerkiks haki takaa sitä, että lukioon ei hae ihmiset jotka ei luulis ees hiukkasen pärjäävänsä koulussa, vaan amikseen tulee ne jotka ei jaksa opiskella kunnolla. Opiskelijoita on joka junaan, joten kyse ei oo siitä miten kukin selviytyy, koska lukiosta voi selviytyä joko niillä paskoilla papereilla, kun taas niillä upeilla papereilla, kuten myös amiksissa. Amis on vaan helpompi reitti.

      Huom! Mä saan kirjottaa omassa blogissani omista mielipiteistäni siihen sävyyn kun haluan, enkä mielistele ketään tässäkään asiassa enkä aio pyydellä anteeks jos joku lukiolainen, amis tai kansakoulun rehtori tästä loukkaantu. Nää on mun mielipiteitä ja en näköjään oo kovin yksin näiden mielipiteiden kanssa, mutta jos oikeesti on joskus ollu amiksen housuissa niin tietää miten raivostuttavaa se on, kun lukiolaiset saa ylistykset, mut amikset ei mitään sen kummosempaa. En jaksa toistaa samaa lainia kokoajan, kun se ei näytä uppoovan nyt millään järjellä.

      Ps. Amiksissa tehdään yhtälailla helvetisti töitä, lopputöitä, koeviikkoja (ilman mitään lukuviikkoja!), kokeita, työharjotteluita, opinnäytetöitä (mitä mekin tehdään 8 kuukautta), näyttösuunnitelmia, näyttöjä ja vaikka mitä. Se on kovaa opiskelua meilläkin, joten jos et tiedä mitä se on niin älä sitten mullekkaan tuu sanoo, etten tiedä miten lukioissa kuviot menee, koska suurinosa mun kavereista on lukioissa ja tiedän millasta opiskelu on sielä ja mitä siitä loppujenlopuks jää käteen.

      Poista
    2. "Ja kyllä, ymmärsin tekstisi pointin--"

      Ymmärsin kyllä mitä tekstilläsi haet takaa ja sanoinkin yläpuolella, että median tulisi olla tasa-arvoinen molempia kouluja kohtaan.

      Ps. Olen silti sitä mieltä ettei toisen koulun kuvioita voi tietää muutoin kuin opiskelemalla kyseisessä paikassa. Enkä väittänytkään tietäväni amiksesta yhtikäs mitään, päinvastoin.

      Pps. Mitkä ihmeen lukuviikot? Tarkoitat varmaan lukulomaa ennen ylioppilaskirjoituksia?

      Poista
    3. Pilkun viilausta parhaimmillaan. Paremmalta se lukuviikko kuulostaa kun joku lukuLOMA :) Ihmeellistä että täälläpäin lukiolaiset saa sellasia helpotuksia kun on koeviikkoja tiedossa, että ''luetaan'' viikko ennen koeviikkoo kotona.

      Poista
    4. Just just, täälläpäin ei ole tollaisista tietoakaan. Missäpäin maailmaa tollasta menoa oikein on? Tarkoitukseni ei ollut olla mikään pilkunnussija vaan ihmettelin todella noita lukuviikkoja.

      Poista
    5. Itseasias ainakin Tampereen lukioissa on tollasta ja muuallakin tässä lähi-alueella ja miksei vähän kauempaaki. Varmaan on jotain kouluja missä ei oo, joten ei siitä tarvii sit sanoo seuraavaks :)

      Poista
    6. Juuri yläpuolella totesin ettei täälläpäin ole, joten miksi toistaisin itseäni? Mutta omituista kerrassaan tuollaiset lukuviikot. No, tämä keskustelu on ajautunut täysin sivuraiteille eikä itselläni ainakaan ole minkäänlaista halua jatkaa tätä tämän pidemmälle, joten aivan _vilpittömästi_ toivon hyvää jatkoa ja tietty sitä tasa-arvoa.

      Poista
    7. Varmuudeksi sanoin ettei vaan mikään oo epäselvää tai kyseenalaistamisen arvoista :) Sitä samaa sinne!

      Poista
  6. Voi PIIP mä sitten ihailen (sarkastisesti) noita lukiolaisia. He hyökkäävät meidän amisten niskaan kun hyeenat, kun vähän haluttaisiin tasa-arvoistaa tätä systeemiä.

    Luin ihan mahtavan kommentin iltalehden sivuilta juurikin koskien SAKKI-marsia, jonka iltalehti oli muuten otsikoinut sävyyn "amikset katkerina.." plaaplaa. HAHA! Ettei vaan olisi iltalehden toimituksessakin töissä joku _katkera_ lukiolainen? No mutta siihen kommenttiin, siellä luki että: "Amikset eivät ole mitään verrattuna lukiolaisiin, amikset eivät ymmärrä paljonko me joudumme kestämään ja lukemaan kokeisiin" ja tätä jatkui ja jatkui. Siihen joku ylpeä ammattikoululainen tuli ja kirjotti niin loistavan kommentin, että kaikki lentäisivät perseelleen "Sanopa toi sama seuraavan kerran sille ihmiselle, joka korjaa autosi, tulee korjauttamaan sähkösi tai vaikkapa aukaisemaan viemäriputkesi" LOISTAVAA! NIIIIN MAHTAVA KOMMENTTI!

    Ja tuolle ylemmälle kommentoijalle: Pointtisi ovat hyviä, mutta kyllä sinäkin (anonyymi kommentoija) reagoit siihen, mitä haluat lukea, et siihen mitä siinä lukee. Me emme blogin pitäjän kanssa missään nimessä sorsi lukiolaisia. Jos osaat lukea tekstiä, niin pointtina oli TASA-ARVOISUUS! Kumma kun te lukiolaiset nostatte hirmuisen metelin siitä, että myös meidän ammattikoululaisten nimet tulisivat lehteen. Eivätköhän sekä teidän (lukiolaisten) että meidän (ammattikoululaisten) nimet mahdu siihen lehteen vierekkäin. Terveisin juuri valmistunut! Niin ja hyvää kevättä sinullekin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äääää mun tekis mieli nostaa kädet ja taputtaa virtuaalisesti sulle! Just näin, jes! Tälleen pitää tukee omaa ''puoluetta'', love it. ♥ Amikset rocks.

      Toi kommentti oli kyllä niin totta, yksinkertaisuudessaan. Eipä noi lukiolaiset pärjäis täs maailmas ilman amiksia, se on fakta. Ei ne putket puhdistu ilman puhdistajii tai sähköt korjaannu ilman sähkömiehii, ei siinä älyllä siinä vaihees oo sijaa.

      Ja ihanaa että sä tajusit (ehkä harvinaista) mun pointin. Jos mä/me haluttais sorsia lukiolaisia niin me varmaan tehtäis pikkusen erilainen postaus tai dissattais lukiolaiset maasta taivaaseen, mut kuten näkyy; amikset tietää että lukio on kovaa työtä, mut mikä siinä on niin vaikeeta ettei lukiolaiset tajua että, niin on amiskin? Älyä taitaa siis olla monenlaista. :)

      ONNEA VALMISTUMISESTA, loistavaa! :) Sinne myös mahti kevättä.

      Poista

∞ Siistiä kielenkäyttöä ja muistetaan toisten kunnioitus.
∞ Otan mieluusti vastaan palautetta hyvässä ja pahassa, mutta kritiikinomaisesti.