perjantai 30. elokuuta 2013

ITSENÄISTYMINEN

Jokainen samassa tilanteessa munkaan oleva tietää miltä kuulostaa ihmisten kommentit itsenäistymisestä kun "vielä" 20-vuotiaana asuu isän tai äidin nurkissa, maksamatta elämistään tai tekemättä yhtään mitään. Ihan vaan pelkkänä kelarottana vaan pyörii päivästä toiseen, äiti kantaa ruuat pöytään ja mun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Sitähän se nyt on kun mun ikäisenä asuu vielä kotonaan, eikö vaan? For god's sake minkälaisia typeryksiä maailma on pullollaan.

Itsenäistyminen ei ole pelkästään sitä, että ihminen ei asu enää kotonaan. Hyvin itsenäistynyt voi olla jo vaikka 12-17-vuotiaana jos elämä on niin kohdellut. Ei kotona asuminen tarkoita automaattista elättämistä tai paasaamista. Hyvänä esimerkkinähän on se, että minä en kotona asuisi jos työtön olisin tai tavoitteena ei olisi säästää omaan kotiin. Mulla on rakastava äiti, joka ei kuitenkaan ole ikinä mua hemmotellut tai paasannut piloille. Kaiken mitä joskus oon halunnut olen työllä tai säästämällä ansainnut. Se on mun mielestä itsenäistymistä kun ensisijaisesti oppii rahankäytön, asui sitten kotona tai omillaan. Ei omillaankaan asuvat automaattisesti opi käyttämään rahaa jos niille ei sitä ole opetettu vaan se tehdään kantapään kautta. Se on itsenäistymistä myös tavallaan mutta niin on myös ne taidot mitä kotoa saa. Jotkut lähtee 16-vuotiaana omilleen, jotkut 22-vuotiaana ja se ei silti määrittele sitä kumpi on itsenäisempi. 22-vuotias on voinut olla 16-vuotiaasta asti työelämässä mutta silti asunut kotona, maksanut menonsa ja laskunsa ja vaikka säästänyt sitä asuntolainaa varten kun taas 16-vuotias on muuttanut itsenäistymisen kiilto silmissään vuokralle ja aloittanut lehtimyynnin koulun ohella. Itsenäistymistä sekin mutta ei yhtään sen hienompaa tai huonompaa sellaista.


Toisekseen itsenäistyminen alkaa jo vauvana. Ihminen itsenäistyy joka päivä ja kokoajan. Tämä koko itsenäistyminen on muodostunut jonkinlaiseksi voimasanaksi ihmisillä, jotka on muuttaneet kotoaan nuorena ja saavuttanut elämässään jo "itsenäisyyden ja kypsyyden" ennen kun moni muu kaveripiirissä oleva. Ehei, omilleen muuttaminen ei tarkoita siis itsenäistymistä automaattisesti vaan se kuuluu elämän aikajanaan. Joskus ihminen (normaaleissa oloissa) aina muuttaa omilleen ja se nyt tulee vastaan sitten vaikka 16-vuotiaana kuin silloin 22-vuotiaana. Se riippuu siis täysin elinympäristöstä, perheestä, omista tavoitteesta ja monien asioiden summasta. Moni haluaa nopeesti eroon vanhemmistaan koska on huonot välit tai vapaus haluttaa enemmän kun mikään muu mutta joku ei välttämättä halua hutiloida muuttoa heti siinä vaiheessa kun aloittaa opiskelut tai aloittaa työelämän. Se on yksilöllistä itsenäistymistä ja oman tahdin tunnistamista.

Mulle jos joku ihminen nyt tulisi huutelemaan miten ne ovat jo muuttaneet 16-vuotiaana omilleen ja nyt jo kantavat vastuuta neljästä lapsesta, koirasta ja maksavat joka kuukausi 1469 euron arvosta laskuja ja minä en edes tämän ikäisenä asu omillaan, niin ei mulla ainakaan sen jälkeen mikään jalustalle nostaminen kävisi mielessäkään. Mulle on siis aivan sama asuuko 16-vuotias kotona tai asuuko 22-vuotias kotona kunhan nyt joskus edes muuttaa omilleen ja tietää mitä elämässään tavoittelee. Mulle on siis samantekevää miten nuorena kukin muuttaa omilleen, miten sen tekee ja miten maksaa elämisensä mutta siinä menee raja kun aletaan moralisoimaan toisten tahtia tai tavoitteita. Kellään ei ole oikeutta kritisoida tai moralisoida mitään tai ketään jos kyse on niinkin hepposista asioista kun omilleen muuttamisesta. Ei pitäisi kutittaa kenenkään peppua, että milloin kukin muuttaa pois vanhempien luota.

Mä kuulen näitä kommentteja harvoin nykyään kun ihmiset tietää, että oon ostamassa asuntoa ja se ei ole pelkkää sanahelinää ja toiveajattelua mutta tiedän silti ihmisiä, jotka kuulevat näitä heittoja jatkuvasti ilman, että kyseiset ihmiset edes tuntevat näitä henkilökohtaisesti. Kannattaa kahdesti miettiä laukooko omilleen muuttamis - kommentteja ihan jokaiselle koska niiden taustalla voi olla monet syyt kuten vaikka se todella yleinen työttömyys, sairaus tai joku muu esteitä antava asia josta ei välttämättä huudella niin avoimesti. Järjenkäyttö on sallittua ja suosittelen jokaista tähän idiotismiin langennutta vähän miettimään, että missä menee raja. Se ei yksinkertaisesti kuulu kellekkään milloin kukaan muuttaa omilleen. Nykyään ihmiset tuntuvat tekevän mitä tahansa mutta tää itsenäistymiskysymys vaan on niin kuumilla kivillä, että kaikki kotona asuvat on automaattisesti nyssyköitä ja mitään-saamattomia-luusereita.


Suosittelen siis kaikkia kotona asuvia (high five teille) olemaan ihan relax noiden typerien kommenttejen kanssa koska niillä ei ole minkäänlaista painoarvoa kenenkään elämälle. Nauttikaa siitä, että teillä on mahdollisuus kuten mulla asua kotona, tehdä töitä, käydä koulussa, nauttia niistä elämänvaiheista ilman taloudellisia stressiaiheita ja säästää tulevaisuutta varten. Se on itsenäistymistä myös ja mun suunnasta kaikki rispektit näille nuorille, jotka ei ala hätiköimään ryhmäpainostuksen takia. Ihminen kerkee maksamaan laskuja koko elämänsä ja jos sulla on mahdollisuus säästää ja asua kotona - tee se. Se on valinta mikä kannattaa tehdä koska siitä tulee olemaan sulle enemmän hyötyä kun haittaa. Omillaan ei paljoa säästellä. Nauttikaa siitä ettei teidän tarvitse vielä maksella sähkölaskuja koska niitä todella saa sitten maksella ihan elämänsä edestä myöhemminkin. Elämä on elämistä varten, ei muotissa olemista tai muiden pillin mukaan pomppimista. Olkaa rohkeesti ITSENÄISIÄ ja kykeneväisiä tekemään omat päätöksenne ilman toisten painostusta.

Musta on hienompaa elää kotikotona niin pitkään kun on mahdollista ja levittää kliseisesti siipensä sitten kun on valmis ja tavoitteet tavoitettu. Suomessa tällainen nuorena muutto on yhä suositummaksi muuttuva ilmiö mutta se ei todellakaan ole niin jokapuolella maailmaa. Monissa maissa perheenjäsenet elävät yhdessä koko loppuelämän ja ihan isovanhempienkin voimalla. Perhekeskeisyyskään ei määrittele itsenäisyyttä. Mikään ei määrittele itsenäisyyttä. Se on koko elämän läpimenevä prosessi. Ihminen itsenäistyy eli kasvaa ja kehittyy vauvasta vaariin. Piste.

Seuraavan kerran kun kommentoitte muiden ihmisten asumisjärjestelyistä niin jättäkää nyt edes se naurettava itsenäisyys-kortti vetämättä esiin. 

6 kommenttia :

 1. Musta tuntuu välillä, että mua katotaan vähän oudosti kun mainitsen asuvani yhä "kotona" :D Tää keskustelu on käyty äidin kanssa sataan kertaan ja ONNEKS äiti EI ole päästänyt mua muuttamaan kesken opintojen. Mä olisin oikeesti kusessa. Oon koittanut tehdä töitä opintojen ohella ja huomasin, ettei mulla riitä puhti siihen. Siitä kärsi aina joko työ tai opinnot. Siitä huolimatta mut on _kasvatettu_ itsenäiseks: mä en ole saanut oikeastaan mitään ilmaseks. Pidin huushollia pystyssä jo 12 vuotiaana.

  Sitäpaitsi oon huomannut, että monet nää niin "itsenäiset", 16-vuotiaana kotoa pois muuttaneet on jämähtänyt kelasossupummeiksi. Ei koulua, ei töitä. Lapsi saattaa olla jo kuvioissa tai sit ne on heivattu omille vanhemmille :D Kun oikeen lähdin tätä miettiin niin oikeesti monet on ajautunut tohon. Ei tietenkään kaikki. Jotkut pärjää tosi hyvin.

  Joten mä oon hyvinkin mielelläni äitini hoivissa vielä tän pari kuukautta, kunnes valmistun ;-) Sit mäkin kliseisesti levitän siipeni ja lähden peräti toiselle puolelle suomea.

  Itsenäinen tai en, se jännittää silti ihan pirusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perus suomireaktio siis toi kun katotaan oudosti. 18-vuotiaana kun pitäis vähintään jo olla se omistuskämppä ja neljä koiraa sun muuta.

   Sun äites on kyllä hyvä tyyppi koska se tajuaa noi asiat. Opiskelu on todella tärkee juttu ja sitä ei kantsi ryssiä jonkun omilleen muuton kanssa jos se nyt ei oo aivan välttämätöntä. Eihän sitä nyt täysiä jaksa töitä ja koulua tehdä ritirinnan ja lopulta se ohjautuu siihen, että kouluu aletaan laiminlyömään. Eli siis hyvä kun viihdyt/pysyt kotona opiskelujen ajan!

   Oon samaa mieltä tosta, että "itsenäiset" 16-vuotiaat jotka on lähteny pois kotoo on jämähtäny pummeiksi. Surullisen yleistä mutta niin se vaan menee koska ei niin nuoren (tai kenenkään) puhti riitä tekeen koulujuttui ja viel tienaan elämiseen tarvittavia rahoja tai ainakaan kovin monen. Kyllä mun mielestä vanhemman pitäis noissa tilanteissa ottaa se oma rooli käyttöön ja herätellä se nuori jos se nyt omatahtosesti on kotoonsa lähtenyt.

   Oho no sulla on kyllä todella iso itsenäistymis-askel edessä jos muutat toiselle puolelle maata :D Voitat kyllä kaikki nuorena muuttaneet ihmiset, jotka on ehkä säkällä muuttanut samalle asuinalueelle missä vanhemmatkin asuu :D Rispektit sulle.

   Poista
  2. Tai sitten voi tehdä niin, että käy vaan sitä koulua, ja asuu omillaan ;) eipä tartte miettiä että jaksaako opiskella ja tehä töitä samaan aikaan!

   Poista
  3. Moni haluu vähän enemmän rahaa elämiseen kun mitä tukirahat antaa maksimissaan. Monille ei riitä ne edes vuokranmaksuun saati ruokaan. Mut todellisuudes toi on kyllä totta jos vaan pärjää käymättä töissä.

   Poista
 2. Tässä nyt puhuttiin vapaasta tahdosta muuttaa omilleen. Aina se ei mene niin, jotkut joutuvat muuttamaan vanhempiensa painostuksesta koska _he_ ajattelevat että nyt on aika olla omillaan ja opetella elämään. Ei ole oikeaa tai väärää aikaa muuttaa omilleen, jotenkin sen vain täytyy tapahtua. Jotkut asuvat kyllä pidempään kotona ja maksavat vuokraa, toiset ilmaiseksi ja osa omillaan. Samalla sanot "Ei pitäisi kutittaa kenenkään peppua, että milloin kukin muuttaa pois vanhempien luota.", mutta kritisoit kovalla kädellä sitä jos on muuttanut nuorempana. Voi ristiriitaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tässä puhuttiin juurikin siitä vapaasta tahdosta ei siitä koska heitetään pihalle tai vanhemmat olettaa, että nyt on hyvä aika.

   Kuten tekstissä lukee, mua ei kiinnosta koska ihmiset muuttaa omilleen koska se ei kuulu kellekkään muulle mutta suosittelen omakohtaisten kokemusten äänellä tekemään näin miten minä teen jos on mahdollisuus siihen. En näe tekstissä mitään "kritisointia kovalla kädellä".

   Harmi jos noin "otit itseesi" tekstillä millä ei ollut mitään aikomusta edes kritisoida ihmisiä, jotka on muuttaneet nuorena pois kun päinvastoin kritisoida heitä, jotka arvostelevat ihmisiä muuttamisen ajankohdasta. Oikeesti, jotain rotia.

   Poista

∞ Siistiä kielenkäyttöä ja muistetaan toisten kunnioitus.
∞ Otan mieluusti vastaan palautetta hyvässä ja pahassa, mutta kritiikinomaisesti.