
Kipeenä on hyvä ottaa kantaa asioihin, joista ei yleinsä jaksa/ole kiinnostusta pölistä. Tänään mulla nous mieleen sellanen kysymys että
kumpi on oikeesti hienompaa, valmistua lukiosta vai ammattikoulusta? Mikä siinä on että ihmiset on kautta aikojen arvostanut enemmän lukiosta valmistuneita ''ylioppineita'' opiskelijoita ja lopen unohtanut ihmiset jotka on valmistunut johonkin ammattiin sekä omistaa yleispätevyyden lisäksi sivistäviä tietoja. Kuka tämän on määritelly tälläseks? Miksei joka koulun opiskelijoita arvosteta samalla tavalla?
Määritteleekö tosiaan lukion kurssien määrä sen, että miten älykäs tai tunnollinen opiskelija on kyseessä? Kuinka moni pääsee lukiostakin niin huonoilla papereilla, tekemättä yhtään ''lisätyötä'' ja silti suku on valmistumispäivänä polvillaan ja riemuitsee ylpeydenaiheesta. Entäs sitten amikset? Kolme vuotta opiskelua työntavoilla, kirjaimellisesti. Opiskellaan niin koulussa mutta kuin myös työelämässä eikä unohdeta myöskään niitä sivistäviä aineita. Missä on meidän amisten ylistäjät, aamulehtien valmistuneiden listat ja keskiarvojen listaukset?
Herätkää nyt oikeesti ihmiset, tässä
tasa-arvon maassa. Lukiossa porukka ehkä tekee enemmän kursseja, mutta mitä sitten? Amikset saa käteensä paperit joilla pääsee automaattisesti työelämään. Ite arvostan kumpiakin tasa-vertasesti, mutta enemmän mun sympatiat kääntyy amisten puolelle, jotka tekee hemmetisti töitä, että saa ne paperit käteen, eikä silti saa mitään ylistyspuheita ja iltalehtien lööppitilaa. Toisaalta, määritteleekö yhteiskunnan epämääränen luulo fiksuudesta ja tunnollisuudesta, sen missä koulussa on? Kuinka moni aikuinen enään ees tietää kuinka paljon ammattikouluissa tehdään töitä? Lukiot on pysyny kautta aikojen samoina
haastavina ja pitkine tunteineen, mutta ymmärtääkö ihmiset nykyään sitä että amiksessa opiskelu muuttuu vuosi vuodelta kun työelämän säännöt ja vaatimukset nousee ja opiskelijoilta odotetaan lähes alkuvaiheista lähtien ammattitaitoisuutta.
Tänään kuuntelin radiosta kun joku nainen sepitti että lukiosta valmistuneiden vanhempien pitäs ottaa se ylpeys ilonaiheena ja riemuita siitä suuresti, plaaplaa! Sitä päivää odotellessa kun amikset saa ylistyspuheita radioissa, lehdissä ja sukujuhlissa. Sitä päivää taidetaan odotella sen aikaa, kun nuoriso on niin rappiolla ettei kukaan ees lähde kokeileen lukioo, sitten nähdään miten opiskeluiden laita on nykymaailmassa.
Nyt haluan tietää teiltä, että mitä mieltä te ootte amisten ja lukiolaisten välisistä eroista ja siitä, miten amiksia kohdellaan ''huonompina'' lukiolaisiin verrattuna?
Kuinka moni teistä on lukiossa suvun painostuksesta? ja
kuinka moni katuu sitä, että valmistu lukiosta eikä oo valmiuksia työelämään? sekä
kuinka moni amis toivoo, että ois menny mieluummin lukioon ja miks?