sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

MIELIPIDE: MENNEISYYS-KORTTI

(weit)

Yksikään ihminen ei varmasti ole joutunut välttymään näiltä ihmisiltä, jotka tykkäävät heilutella menneisyys-korttia suurimman osan ajastaan. Itsellä on tämmöisiä tuttuja enemmän kun toivoisi ja monesti miettii, että pitäisikö tässä lukea terapeutiksi vai oikeesti tylysti ilmoittaa, että nyt loppu. Menneisyys määrittelee ihmisen ja se on selvä mutta minkä takia se menneisyys-kortti pitää repästä taskusta aina tilanteissa joihin ei löydy parempaa selitystä tai sitten ei löydy mitään muutakaan sanottavaa ja vedetään se samainen kortti esiin siinä toivossa, että joltain heruisi sääliä ja rohkaisevia heittoja. Multa ei heru näille sankareille sääliä.

Suomihan on yksi maailman masentuneimpia kansoja ja ei oo yhtään yllättävää kun seuraa tätä porukkaa täällä. Ei voida käydä koulussa, töissä, työkkärissä tai edes kaupassa koska ollaan masentuneita ja iskällä oli aikoinaan pahoja alkoholiongelmia ja se vaikutti perheenne elämään suuresti ja nyt et vaan mitenkään pääse asiasta yli. Niin vai käytätkö sitä vaan tekosyynä laiskuudellesi tai muille ongelmille? Tähän voisi lisätä myös masennus-kortin hyötykäytön koska sitä on niin paljon, että melkeen koko masennus on nykyään mun korville pelkkä kirosana. On hyvin vaikeeta pitää masennusta edes mitenkään vakavana asiana kun jokaisella tuntuu sitä olevan ja jokaista kyyneltä syytetään masennuksen aiheuttamaksi, niin tai päiväkodissa syrjimisen vuoksi aiheutuneista itsetuntollisista kolhuista.

Mä tiedän miltä tuntuu olla alakuloinen ja niin tietää jokainen ihminen. Se kuuluu normaaliin tunneskaalaan ihmisillä, meillä kun niitä löytyy runsaasti. Suru kuuluu elämään, niin pettymys ja onnikin eikä se aina tarkoita, että huonot kokemukset tekisi susta jotenkin hauraamman kun siitä, joka nyt on saanut mukavan pumpulisen elämän. Se on ihan asenteesta ja elämänkatsomuksesta kiinni miten asioista pääsee yli ja haluuko jäädä tuudittamaan itteensä siihen ajatukseen, että on tällainen menneisyyden takia. Tottakai jokainen tulee siksi miksikä haluaa ja en voi sietää sitä väitettä, että kaikista huonosti kohdelluista tulee sossun vakkarikävijöitä tai pumpulielämää vietellyistä tulee koppavia kermaperseitä. Ei se nyt vaan niin mene. Kokemukset muokkaa ihmistä ja se on ihan itsestä kiinni miten niitä muovailuja hallitsee. Kovimmat tyypit on niitä, jotka lopulta muistetaan eikä ne jotka on ottanut samoja iskuja ja jaksaa silti surkutella niitä asioita vielä vanhainkodissa.

(weit)

Mä en oo koskaan antanut kenenkään haukkujen tai väheksymisten vaikuttaa mun luonteeseen tai motivaatioon tehdä asioiden eteen jotain. Täällä ei eletä menneisyyttä vaan nykyhetkeä ja rakennetaan tästä hetkestä hyvä pohja tulevaisuudelle. Mitä sitä mennyttä surkutteleen kun sitä ei pystytä muokkaan vaikka kuinka itkettäisiin ja valitettavaisiin miten rankkaa on ollut. Jos edes on ollut rankkaa todellisuudessa. On aivan eri kokea rankka lapsuus kodittomana, sairaana tai perheensä menettäneenä kun saatuaan kahdesti nyrkistä isoilta pojilta koulun takana tai tullut syrjityksi koulussa. Yli puolet kansasta kokee sitä jossain vaiheessa. Syrjiminen ei ole oikein mutta haluutko sä antaa sen takia sun elämälle tekosyitä mikset tee mitään tai tavoittele unelmiasi? Siinä vaiheessa sun maahanpotkijat voitti ja nyt sä surkuttelet koko loppuelämäs noita samoja asioita ja lopulta ketään ei enään kiinnosta.

Koulukiusaaminen ja syrjintä yleisesti tottakai jättää ihmiseen syvätkin jäljet ja saattavat vaikuttaa vuosien jälkeen itsetuntoon ja siitä on omakohtaisia kokemuksia mutta en siltikään vedä kyseisestä aiheesta mitään menneisyys-kortteja esiin heti kun tulee tilanne mikä ei miellytä tai motivaatio ei riitä. Eihän maailmassa tapahtuisi mitään jos kaikki vetoisivat koulukiusaamiseen tai isän alkoholiongelmiin. Se on yleistä ja harva ihminen nykyään kokee mukavaa elämää.

Mä katson sellaisia ihmisiä ylöspäin, jotka on kokenut rankkoja asioita ja silti porskuttelevat eteenpäin ja tekevät asioita, joita ovat aina halunneet eiväkä vetoa kykenemättömyyteen menneisyyden takia. Siinä vaiheessa jos joku mun ikäinen alkaa vetoomaan peruskoulun kiusaamisen aiheuttamaan jokapäiväiseen ahdistukseen ja kykenemättömyyteen hakea töihin, niin tekisi mieli suoraansanoen ohjata ensimmäiselle lääkärille. Ihmisen kuuluu mennä elämässä eteenpäin eikä takertua vanhoihin asioihin. Sen takia me täällä maapallolla pyöritään koska meidän laji on kaikista muista eniten kehittynein ja me kyllä pärjätään. Ei pidä tehdä asioista niin jumalattoman vaikeita. Elämässä tapahtuu aina ikäviä ja hyviä asioita eikä se tarkoita, että jos menneisyydessä on tapahtunut ikäviä ettei tulevaisuudessa voisi tapahtua niitä mahtavia juttuja. Asenne vaan kuntoon ihmiset ja heivatkaa ne kortit jonnekkin minne aurinko ei paista. Lopettakaa itsesääliminen ja astukaa ulos siitä selitysten kehästä. Näyttää elämä sitten paljon paremmalta.

 Ps. Muistakaa tyypit, että ne muistetaan joilla on syvimmät arvet mutta silti ylpeesti kantaa ne. 

16 kommenttia :

 1. Tuttu tunne. Tunnen muutaman joita on kiusattu monta vuotta sitten. Nykyään sitten surkutellaan masennuksesta ja viitataan aina joka kohdassa menneisyyteen. Usein tekee mieli sanoa, että nyt on niin, että hae ongelmiisi apua surkuttelun sijaan ja päästä menneisyydestä irti. Mutta en ole saanut sanotuksi. Ja se vielä että laitetaan masentavia kuvia someen jotta saisi huomiota. En ymmärrä. Tuossakin tapauksessa pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja lopettaa lapsellinen käytös ja jatkaa elämää. Tietenkin kiusaaminen on kamala asia, ja usein kiusaamisen kokeneita nostetaan jalustalle. Minusta ne, jotka ovat selvinneet kiusaamisesta entistäkin vahvempina, ansaitsisivat sen jalustan mielummin kuin ne jotka surkuttelevat masennustaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Toi on niin totta mitä sanoit varsinkin tossa viimeisenä. Surkuttelu ei auta yhtään mitään ja kyllä ne pitääkin olla enemmän valokeilassa, jotka on selvinnyt huonoista kokemuksista kun ne jotka ratsastaa läpi elämän niillä samoilla valituksilla eikä edes yritä päästä eteenpäin.

   Poista
 2. Niin totta ! Arrrgghh oon niin täynnä niitä ihmisiä joilla on "masennus" ja paska menneisyys jne jne jne. Ykski tuttu "yritti itsemurhaa" ja joutu sairaalaan ja hehkutti sitä sitte facebookissa kuvien kera MITEN HUONOSTI ELÄMÄ MENEEKÄÄN JA VOI ETTÄ KUN ON NIIN VAIKEETA. On sillä ehkä ollutkin joskus vaikeeta, isä kuollu ku oli lapsi jne mutta herranjeesus ei se siitä pääse yli tuolla menolla. On se mielisairaalassaki mutkan käyny mut oon tässä huomannu että kaikki nää asiat on sen omasta asenteesta kiinni. Se hakee huomiota koko ajan näillä asioilla muilta. Samoin kaks entistä kaveria yläasteella, viilleltiin ja sitte esiteltiin kaikille niitä viiltojälkiä ja kerrottiin että voi hirviä ku elämä on paskaa ja teen kohta itsemurhan.

  Vituttaa katella niitä kun omalla läheiselläni on ollu ihan oikea masennus ja oon nähny millasta se oikeesti on. Vituttaa myös se ku ihmiset narisee pikkuasioista ja jostain olemattomasta masennuksesta ku omassa elämässä on hyvin lyhyellä kaks läheistä lähteny taivaaseen ja yhdellä on syöpä, välillä sitä suree enemmän mutta oon nykyään sujut näiden asioiden kanssa ja niin se pitää ollakin! Ei se auta jäädä murehtiin ja kitisemään muille. MJa valitanko näistä huonoista jutuista kaikille ja angstaan ? EN. Oon pysyny omana iloisena itsenäni ja kertonu huonoista tilanteista vain lähimmille, ei niitä tartte facebookissa kuuluttaa. Oon varsin positiivinen ihminen onneksi nykyään enkä mieti paskoja juttuja :) Joidenkin pitäis osata kans tehä niin mut huomattu on ettei kaikki siihen kykene. No, niiltähän se on pois ku elämä pitää elää mahdollisimman pessimistisesti, kyllä varmasti vanhana vituttaa ja niinkuin tossa sanoitkin niin valitetaan sillonkin. :D

  Tulipa stoori mutta tää aihe oli vaan lähellä sydäntä. XD Ärsyttää niin nuo ihmiset jotka luulee olevansa ainoita ihmisiä maan päällä jotka kohtaa vaikeuksia. Ja ne vaikeudet onki loppujen lopuksi semmosia jotka kuuluu jokaisen elämään, nää tietyt ihmiset ottaa ne vaan liian raskaasti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiiiinpä! Sen näkee heti ihmisestä, että leijuuko se niin sanotusti vaan niin kokemuksillaan vai sattuuko sitä oikeesti. Yleensä ne ihmiset joihin sattuu eniten, on myös hiljaa eikä paljoo huutele tai jossain Facebookissa valita. Säälin hakemista se on jo tossa vaiheessa kun pitää jossain Faceskin alkaa valittamaan. Missä menee ihmisillä oikeesti raja?

   Oot elävä esimerkki siitä, joka on oikeesti kokenu pahoja asioita ja silti vaan jaksaa hymyillä ja mennä eteenpäin. Sulla on järkee päässä ja et yritä hyödyntää noita asioita huomion takia. Moni ei tajua sitä, että se on huomionhakua jos valitetaan joka päivä samoista asioista ja päivitellään miten pahoja asioita tapahtunut. Oltais kaikki aika masentuneita jos päiviteltäis menneitä aina vaan :D

   Just jees, että on muitakin jotka kokee tän asian yhtä raivostuttavana. Toi mitä sanoit lopussa on kans hyvä pointti, koska on myös sellasia ihmisiä jotka on niin herkkähipiäisiä, että sekin saattaa aiheuttaa semmosta ylimäärästä valitusta mutta valtaosa nyt kyllä vaan on sellasia, jotka tekee sitä huomiosta.

   Poista
  2. Oho tuli muuten vähän kirjotusvirheitä tuohon, varmaan ymmärsit kuitenkin miten ne oikeesti pitäis olla. 8D

   Mut joo, mulla oli yläasteella kaveri joka otti niin raskaasti kaiken ja luuli olevansa jotenkin pahoja asioita kärsiny ja muuta paskaa. :D Samalla se haukkui muita, kärsi erittäin huonosta itsetunnosta ja oli mm. minulle ja mun kavereille kamalan kateellinen koska piti meitä itteään nätempinä. Siinähän se sitten pönkitti omaa itsetuntoaan sillä että haukku haukkumistaan. Yläasteella siis tapahtui toi ja siitä ihan järjettömästä haukkumisesta mun oma itsetunto sitten kärsi aika pahasti. Koska mulla oli vaalea tukka jne niin tää kyseinen ihminen sitten päätti että oon myös tyhmä ja joka ikinen mun pieni erehdys aiheutti tälle ihmiselle hirveen tarpeen ruveta haukkumaan tyhmäksi ja idiootiksi jolla ei oo järkee päässä sun muuta. :D Muutenkin sillä tuntui olevan semmoinen mielipide että kaikki kauniit ihmiset on pissiksiä ja tyhmiä. Sen oma tyyli oli melko emo ja kaikkien muidenkin olis pitäny olla, että kelpaa. Mut omia ongelmia sillä on aika pahasti ja se on ihan sekopää, ei siitä kukaan täällä tykkää ja menihän meilläkin välit lopulta poikki kun sanoin suorat. Näistä ihmisistä kannattaa pysyy kaukana. :--D Meni kauan että sain nostettua mun itsetunnon takas, ihan oikeasti aloin nimittäin itekin uskomaan ettei musta oo mihinkään ja oon huono ja tyhmä ihminen. Toivon ettei se tyyppi oo onnistunu muiden itsetuntoa sillai pilaamaan. :/

   Mulla on vissii hirvee tarvee selittää asioita, mut tää ihminen kyllä vaikutti mun psyykeeseen sen verran ja se toinen ambulanssityyppi tässä taannoin myös niin kai sitä tekee mieli purkautua kun se on kirjoittamalla niin helppoa. XD Anteeksi kun sinulle puran. :D

   Poista
  3. En edes huomannut mitään kun luin! :D Jotenkin oon tosi huono huomaamaan toisten kirjotusvirheitä.

   Toi on ihan perseestä! On sillä tyypillä ollut kyllä todella alhainen itsetunto jos oikeesti on lähteny tolle linjalle mut en silti ymmärrä kun aina sanotaan, että koulukiusaat jne on jotenkin "heikompia" tai "huono itsetunto" kun ei se oo mikää täysi selitys sille miten kohtelee toista. On mullakin paska itsetunto ja en silti huutelee kellekkään mun kavereille tai puolitutuille, että miten rumat hiukset niillä on tai miten tyhmiä ne on vaikka ne ois.

   Se noissa ihmisissä onkin niin perseestä kun ne saa muut voimaan huonosti ja ei varmaan edes tajua sitä. Ei hitto soikoon omien ongelmien purkaminen pidä kohdistaa toisiin ihmisiin! Oli kateellinen toisen ulkonäöstä tai ei. RAR mua alko ihan ärsyttää toi vaikka tiedän lukuisia samanlaisia tapauksia. :D Ja muuten just hei kiva kun kerrot noita koska mua ainaskin kiinnostaa!

   Ps. Eniten vihastuttaa ihmiset jotka ulkonäön takia lokeroi. Kauniit on pissiksiä ja pleijereitä sun muita ääliöitä. Niinpä niin. Katkerien puheita.

   Poista
  4. Samaa mieltä oon kiusaajista ja lokeroimisesta. Eniten mua ihmetyttää kiusatuista muuttminen kiusaajiksi. Mitä järkeä siinä on aiheuttaa toiselle huono olo, kun itsekin tietää miltä se tuntuu? Ja myöskin se, että 'haukut mun kaveria, haukun sua tuplasti takaisin' kirjaimellisesti. Eli toisinsanoen haukutaan pystyyn tuntematon, vaikka heidän keskinen riita olisi jo ohi. Eikä edes pyydetä anteeksi. Vaikka sanotaan, ettei anteeksipyyntö ei auta, mutta kyllä se tavallaan auttaa. Ainakin mua, koska silloin tietää että toinen on myöntänyt virheensä.

   Poista
  5. Jep. On kyllä ihmeellistä. Laittaa miettii, että miten tommoset nukkuu yönsä. Toi puolesta haukkuminen on ihan uskomatonta lapsellisuutta mutta minkäs sille teet kun eihän se kiusaaminen koskaan kypsää oo. :(

   Poista
  6. Joo, tuo lokerointi on niin tyypillistä :D muutenkin se paskanjauhanta kaikista kauniista ihmisistä on ihan järjetöntä. Kai. kki hyvännäköiset otetaan aina silmätikuiksi ja ne on sitten pissiksiä ja niin edelleen. Ja näin kun myöhemmin asioita miettii niin kyllä tää kyseinen ihminen oli se jolta se äly päästä puuttuu :D kukaan ei tykkää siitä ja kaikki jotka siitä puhuu niin sanoo että se on hullu ja väkivaltanen. Itseasiassa tää oli ala-asteella koulukiusattu ja yläasteella siks kai käyttäyty miten käyttäyty. Mut ei se oo mikään syy.

   noo yläasteikäset ei todellakaan vielä osaa hahmottaa asioita muusta kuin omasta perspektiivistä ja hirveen mustavalkosesti. Mut on tuo kiusaaminen perseestä eikä siihen puututa kunnolla, kliseistä mutta totta..

   Poista
  7. Mä en oo koskaan ymmärtänyt miten kiusatusta tulee kiusaaja. Ihminen tietää itse miltä se tuntuu ja silti tekee sitä toisille? - Kypsää. Jep, yläasteella on viellä toi maailmankatsomus niin pieni ettei millään oo mitään väliä mutta se voi jollain jatkua läpi koko elämän ja kiusaaminen ei jää pelkiltään kouluun.

   Poista
 3. Totta taas tämäkin teksti! Pakko myöntää, että silloin tällöin tulee vedettyä tuo menneisyys-kortti (ah, onko parempaa syytä kuin 16 leikkausta läpikäyneenä marista niistä :P ), mutta aika harvoin. Mutta ne on menneitä ne, nyt eletään tätä päivää ja katsotaan tulevaisuuteen, ei se valittaminen muuta yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki jossain tapauksissa se on ihan ymmärrettävää ja just joku tollanen 16 leikkauksen jälkeinen juttu nyt onkin aivan ymmärrettävää. Siinä ei oo mitään epäselvää. On kuitenkin ihmisiä, jotka keksimällä keksii murheita joihin vedota eikä todellisuudessa edes ole niin vakavaa miten annetaan ymmärtää.

   Niinpä, eipä se valittamalla muuksi muutu. :)

   Poista
 4. Menneisyys-korttia käyttää minunkin tuttavapiirissä moni. Turha murehtiminen vain pahentaa asioita :) Itsekkään en ole mitään helppoa elämää läpikäynyt, mutta kaikesta selvii ja yleensä kokemukset vain rikastaa elämää! HYvä kirjoitus ja oli kiva lukia näin aamulla muutakin ko pelkkää turhaa turinaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemukset todellakin rikastaa elämää. Asennekysymys miten ne hyväksyy osaks elämää. :) Kiva kun tykkäilit tekstistä!

   Poista
 5. niin totta! itsekin tiedän paljon ihmisiä jotka märehtivät menneessä jostain itselleni tuntemattomasta syystä. siis ymmärrän kyllä sen että joillakin on oikeasti rankkoja juttuja takana, perheväkivaltaa tms, mikä ei tietenkään ole pikkujuttu. mutta ei mielestäni kuitenkaan toimi syyksi sille miksei hae töitä tai viitsi mennä opiskelemaan, jos on ollut paska äitisuhde. suoraan sanoen vituttaa sellainen tekosyillä hyöstetty saamattomuus "en mä vaan jaksa nyyh", jota pitää sitten omista verorahoista alkaa joskus kustantelemaan?! ei tää yhteiskunta vaan toimi niin, että ei tarvitse tehdä elämässään mitään jos ei vaan halua, paitsi jos on lottomiljonääri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen! Oikeesti niin sanasta sanaan totta. Jos vaatii itselleen samoja oikeuksia mitä muutkin ihmiset saa, niin sitten pitää myös tehdä elämässä jotain eikä jäädä elämään toisten verorahoilla vedoten huonoon menneisyyteen. Kyllä ne pahitenkin loukatutkin painaa duunia ja elättää kunniallisesti ittensä. Se ei ole mikään syy olla työtön tai tekemättä mitään. Se on tekosyy omalle saamattomuudelle.

   Poista

∞ Siistiä kielenkäyttöä ja muistetaan toisten kunnioitus.
∞ Otan mieluusti vastaan palautetta hyvässä ja pahassa, mutta kritiikinomaisesti.