maanantai 8. heinäkuuta 2013

NUORTEN ALKOHOLINKÄYTTÖ

(nierocks.areavoices.com)

Tämä koskee siis alle 18-vuotiaita nuoria. Ihmisen kehitys kuitenkin jatkuu reippaasti yli 20-vuotiaaksikin.

Kesä on aikaa jolloin nuoret viettävät sitä niin kutsuttua young, wild and free - ajanjaksoa, jolloin koetaan asioita, tehdään tyhmiä päätöksiä ja valvotaan öitä. Yksi ja varmasti vahvin ongelma on alkoholi, joka lähtee monien käytössä liitoksistaan. Haluan siis kirjoittaa faktapohjaisesti mutta myös mielipiteen tavoin tästä aiheesta, koska se puhuttelee ja kirjaimellisesti huolestuttaa mua. Kukkahattutäti ottaa nyt paremman asennon tässä sohvalla ja alkaa paasaamaan teille nuorukaiset (miksei myös vanhemmat) alkoholin vaaroista, ihan kuin niistä ei olisi ikinä puhuttu.

Blogeissa törmää lähes päivittäin nuorten tyttöjen blogeihin joissa on lähes itsestäänselvyys, että on vähän rantsukuvia ja viltillä seisoskelee siideripulloja ja ehkä jopa viinipulloja. Aivan itsestäänselvyys ja kukaan ei sitä paheksu paitsi ehkä joku vihattu, totta puhuva anonyymi, joka kannattaa munlailla odottamista. Mikä kiire nuorilla on? Ei ole hauskaa, aikuismaista tai yhtään sen rennompaa juotko sä jotain siideriä vai kokista kauniina kesäpäivänä ja vietät aidosti hauskaa aikaa kaverien kanssa. Ei nuoret tarvitse alkoholia hauskuuden takia. Vai tarvitsevatko? Onko nykynuoret todellisuudessa niin yksinkertaisia, että ei osata enään pitää hauskaa ilman alkoholia? En usko näin. Se hauskuus otetaan vain tekosyyksi sille miksi juodaan, koska eipä sille sen parempaa syytä ole. Siinä missä muut, niin teen minäkin.

Kannattaa kahdesti, mieluusti jopa kuudesti miettiä onko se sen arvoista. Onko sun aivan pakko kehittyvässä iässä alkaa juomaan alkoholia ja näin ollen nostaa riskejä monien asioiden kannalla, kuten ensisijaisesti terveyden kohdalla. Nuorena ollaan kehittymässä ihmiseksi, jolloin tosiaan identiteetti ja seksuaalisuus on isossa arvossa ja silloin kirjaimellisesti on typerä päätös alkaa läträämään alkoholin kanssa, joka vähentää harkintakykyä ja itsensä kontrollointia. Vahinkoraskaudet, onnettomuudet ja itsensä täydellinen nolaaminen ei ole alkoholin syytä vaan oma syy. Mitään ainetta ei voida syyttää omasta käytöksestä, ei missään tilanteessa, vaan sitä kuka sen on itse ottanut ja päättänyt ottaa riskin sille mikä on seurauksena. Älä siis väitä, että vahinkoraskautesi tai jalan katkaisu katolta hyppäämisen syy oli alkoholin. Se oli ihan sinun syysi.

 Humalassa joskus elämänsä aikana oli ollut noin kolme neljäsosaa nuorista vuonna 1995, kun vuonna 2011 runsas puolet. 
(thl.fi)

Nuorena on niin paljon mahdollisuuksia tehdä hauskoja ja päihteettömiä asioita jos vaan tahtoo. En mäkään ole koskaan tarvinut alkoholia ja olen 20-vuotias. Varmasti mun sisäelimet on keskivertoa paremmassa kunnossa ja se merkitsee mulle paljon enemmän. Pitäisi merkitä kaikille muillekkin. Niitä ei korjata myöhemmin mitenkään, etkä pysty elämään myöskään ilman niitä jos ne lopettavat toimintansa.

Suosittelen niin hyvällä kun pahallakin, että sulkekaa ne korkit tai älkää edes avatko niitä koskaan vaan odottakaa kun olette oikeesti aikuisia ja oikeesti kykeneväisiä kantamaan vastuun niistä tekosista mitä ehkä alkoholin vaikutuksen alaisena tuutte tekemään. Teidän ei todellakaan tarvitse olla osa massaa ja tehdä asioita joita kaverit tekee, koska todelliset kaverit ei välitä juotko sä kokista vai siideriä. Siinä vaiheessa miettisin kaverien vaihdosta kun oman terveyden uhkaamista. Nuorena on kaikista parhain mahdollisuus vaikuttaa siihen millaista oma elämä tulee olemaan vanhempana, joten huolehtikaa niistä sisäelimistä ja itsenne terveestä kehityksestä. Aikuisena sitten kerkee nauttimaan niin paljon alkoholia, että älkää nyt hyvät nuoret lapsuutta/nuoruuttakin pilatko sillä myrkyllä, koska sen se tekee monissakin tapauksissa.

 Metanoli on vaarallinen myrkky, mutta alkoholimyrkytys laillisten alkoholijuomien etanolilla tappaa Suomessa vuosittain yli 400  ihmistä ja viina eri tavoin vielä paljon enemmän. Alkoholi on nykyisin niin työikäisten miesten kuin naistenkin yleisin kuolinsyy. 
(ksml.fi)

 1. Suurimmalla osalla nuorista on vielä luontainen kyky viettää hauskaa aikaa, alkoholia ei tarvita siihen.
 2. Nuoret ovat kehittyvässä iässä, niin fyysisellä, henkisellä ja seksuaalisella tasolla. Ethän halua uhkata sitä tyhmillä päätöksillä?
 3. Nuoret eivät siemaile alkoholia, vaan juovat lähes jokaisessa tapauksessa itsensä humalaan.
 4. Onnettomuudet ovat yleisin syy alle 26-vuotiaden kuolemaan ja alkoholi on iso osa sitä.
 5. Nykynuoret ovat fiksumpia ja tietoisempia maailmasta, mutta tekevät sitäkin tyhmempiä päätöksiä ja valintoja (viitaten alkoholiin).
 6. Treffeillä tapahtuneet raiskaukset tapahtuvat useimmiten silloin kun nuoret ovat humalassa.
 7. Monet ystävyyssuhteet voivat kariutua alkoholin takia sekä myös seurustelusuhteet. Haluatko riskeerata ne?
 8. Mitä nuorempana aloittaa alkoholinkäytön, nousee riski isoista alkoholiongelmista myöhemmällä iällä. Kuten alkoholismi.
 9. Joka vuosi tuhannet nuoret kuolevat alkoholin alaisuudessa hukkumisiin, tappeluihin, katolta putoamiseen, tulipaloihin, alkoholimyrkytykseen sekä muihin alkoholilla osuutta oleviin tapahtumiin. 

En halua päteä tai holhota ketään, mutta haluan että monet alkaisi nyt miettimään, että onko se siideri yhtään sen hienompi juttu kun kokis. Onko kaikki sen arvoista ja miksi olisi? Tottakai alkoholi varmasti aiheuttaa hauskoja tilanteita, lisää avoimuutta ja tilanteita mitä ei tapahtuisi selvinpäin mutta riskit on niin isot, että en suosittele kenenkään nuoren lähtevän siihen maailmaan, sillä perusteella koska muutkin tekevät. On paljon aikuismaisempaa tietää oman kehityksen tärkeys ja tiedostaa mikä on fiksuinta. Kokemuksia voi hankkia selvinpäin ja hei, ne muistaakin vielä kirkkaammin seuraavana päivänä. Nauttikaa nuoruudestanne terveenä ja iloisena sekä eläkää niin kovaa kun haluatte, mutta tehkää se ilman alkoholia. Jokainen nuori on sen arvoinen ja kykenee siihen.

Suosittelen lukemaan tämän artikkelin kaikille kiinnostuneille. (artikkeli on englanniksi)

12 kommenttia :

 1. Mukava kun on minunkin lisäksi olemassa nuoria jotka ei pilaa elämäänsä alkoholilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks meitä on monen monta! Monet nuoret leimataan juopoiks, koska ne on nuoria mutta onneks näin ei oo. Tosi monet on raittiita nykyään ja se on mahtavaa. :)

   Poista
 2. Vaikka itse sillointällöin saatankin juoda yhden tai toisenkin, niin olen täysin samaa mieltä. Itse join ensimmäistä kertaa kun olin 18, joka oli minun mielestäni aivan liian aikaisin, vaikka suurin osa kavereistani aloitti jo useamman vuoden aiemmin! Ja nyt olen taas ajatellut, että mihin sitä alkoholia oikeastaan tarvii? Tulee vain paha mieli ja paha olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hienoo, että jotkut oikeesti alottaa vasta silloin 18-vuotiaana. Harva odottelee edes sinne asti. Se on niin surullista kun jotkut 13-15 vuotiaat nuoret juo kun aikuiset ihmiset. Missä on roolimallit?

   Nimenomaan. Alkoholi ei aiheuta kun hallaa, ehkä tilapäisesti just niitä hauskoja juttuja mutta pääosin se ei kyllä tee hyvää ihmiselle.

   Poista
 3. miten voit ees puhua tämmösestä ku et tiedä millasta se on jos et kerran ikinä oo vetäny kännejä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvitaanko tästä puhumiseen kännikokeilu? Okei.

   Poista
 4. Itse join ekaa kertaa ysiluokalla ja lukiossa on kyllä tullu läträttyä aika paljon. En kuitenkaan kadu hetkeäkään, mun mielestä on hyvä että opettelin sen alkoholin sillon enkä vasta ekaa kertaa baarissa. Sillon se ois ollu katastrofi :D nyt tiedän mikä on sopiva määrä mulle ja oon myös kyllästyny koko touhuun. Oon ilonen että voin keskittyä aikuistumiseen ja pystyn olemaan ilman viinaa. Nykyään selvinpäin vietettyjä iltoja osaa arvostaa ihan eri tavalla. Tietenki näin ei kaikille käy vaan siihen viinaan jäädään kiinni :/ siinä mielessä mulla on kyllä ollu hyvä tuuri ettei mitään riippuvuusjuttuja oo tullut, vaikka suoraan sanottuna join viime syksynäkin jopa monta kertaa viikossa. Oon tuhlannut tarpeeksi aikaa alkoholille ja onneksi join sillon kun oli aikaa ja elämä huoletonta, enkä nyt. Jos olisin juonut ensikännit 18-vuotiaana niin luultavasti se olis mulle edelleen liian uus ja jännä juttu ja tulis juotua joka viikko :D parempi siis näin! Jos sä oot ollu juomatta nyt koko elämän niin tosi hyvä juttu, suosittelen ettei kannata aloittaakaan :) on se oikeesti yliarvostettua. Itse tuun varmasti vielä ryypiskelemään mutta paljon harvemmin kuin ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on hyvä, että on olemassa teitä "kypsiäkin alkoholinkäyttäjiä" ja niitä varmasti on paljon. Porukassa kuitenkin tyhmyys tiivistyy ja ei astetta nuoremmilla ole juuri sitä kykyä mitä lukiossa tai amiksessa olevilla on, ainakin toivottavasti. En suosittele itse kokeilemaan alkoholinkäyttöä, koska ei se ole oikeesti niin iso juttu mitä annetaan ymmärtää ja kuten sanoitkin lopussa, että se on yliarvostettua ja niinhän se on. Ei kaikkea tarvi kokeilla ja jos kokeilee, niin on hyvä nähdä ne omat rajat ja sietokyky missä se menee. Harvinaisempaa se tosin on, että kukaan alottaa sitä juomista todella silloin 18-vuotiaana koska se mikä on kiellettyä, on todellakin kiinnostavampaa ja monet lähtee siihen maailmaan jo ihan sen takia tai sitten porukan painostuksesta. Harva alkoholista todellisuudessa pitää (näin olen ymmärtänyt) ja monille se on vaan jääny tavaks pitää hauskaa ja muutenkin vaan TAVAKSI. Vähän kun pitkään tupakoitsijat polttelee useimmiten tottumuksesta ja tavasta. Ihminen kiintyy vähän kaikenlaiseen.

   Joo, en ole aloittamassa kyllä ikipäivänä. Alkoholi ei vaan ole mun juttu, ei maultaan eikä miltään osa-alueeltaan. Olen siis kyllä maistanut alkoholia (ois absurdia muuten väittää, että alkoholi on pahaa) ja todennut heti, että se ei ole oma juttu. Nyt puhutaan siis kuitenkin todella pienestä annoksesta, että en voi sanoa että tietäisin mitä humala on, mutta tarviiko mun edes tietää. Ei. :)

   On hyvä että sä näät tossa asiassa kummatkin puolet ja silti et rajota ittees. Ei pidä rajottaa koskaan itseä toisten sanomisten takia ja mä en esimerkiksi tarkottanut tällä postauksella että juominen ois pahasta tai tyhmät ihmiset tekee sitä, koska se ei ole niin ja jotkut nauttii siitä. Mä en vaan pidä nuorten alkoholinkäytöstä, koska se ei oo koskaan terveydelle ja kehitykselle hyväksi - jep, oon ehkä asteen pahempi kukkahattutäti tai todellinen terveysintoilija tässä asiassa mutta näin se on. :D

   Poista
 5. Itse oon 15-vuotias nuori tyttö, jota ei kiinnosta yhtään alkoholi siis yhtään. Itsekkään en vaan tajua miksi on pakko juoda jos haluaa pitää hauskaa. Itse oon sanonu kavereille, että ei tarvii juoda jos haluaa hyviä muistoja, mutta vastauksena on aina "ilman sitä juomaa on jäistä seuraa". Mun on pakko myöntää, että tuli kerran kokeiltua,koska painostettiin siinä vähään, mutta varmasti en tule tekemään sitä toiste, koska ihan rehellisesti siinä ei ollut järkeä. Ja toivon todella, että kukaan ei tuomitse mua tosta kerran kokeilusta, okei?

  Tosi hyvä postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsin hienoa kuulla tommosta nuoren suusta! Hyvä kun oot tajunnu, että hauskaa voi pitää ilmankin joten voit olla siitä todella todella ylpee itessäs koska se ei todellakaan oo itsestäänselvyys. :) Eikä varmasti kukaan tuomitse sua tosta kokeilusta koska ainakin kun on kokeillu niin tietää pitääkö vai ei sekä jos ei pidä, niin osaa lopettaa. Kaikki eivät kykene siihen. Järkeehän siinä ei ole alkaa juomaan jos ei edes pidä ajatuksesta eikä osaa kontrolloida itseään, että fiksu päätöks sulta kyllä.

   Kiitos itelles kivasta kommentista! Se vähän anto taas lisäuskoa nuoria kohtaan :)

   Poista
 6. Oon nykyään kanssas osittain samaa mieltä asiasta. Oon itse pian 16 vuotias ja voin myöntää että ennen tuli käytettyä alkoholia ja viime keväänä se koko asia karkas kädestä ja sairaala odotti. Mä en silti voi sanoa, että katuisin kyseistä tapahtumaa, koska se opetti mulle paljon. Oon ilonen siitä, että se tapahtu, vaikka kuolemakaan siitä ei kaukana ollu. Syy, miks mä en kadu sitä ollenkaan on se, että jos sitä ei olis tapahtunut niin mä varmaan käyttäisin alkoholia vieläkin jatkuvasti. Ei tietenkään oo hyvä, että nuoret saattaa ittensä melkeen hengenvaaraan alkoholin takia, mutta mun mielestä sellasen pitäis saada nuoret vähän hereille, eikä se siks loppujenlopuks niin vakava asia oo, kunhan sitä apuu sitten saa ja siitä selvii. Mä opin arvostamaan elämääni ja tajusin paljon asioita, kun mieleen aamulla siellä sairaalassa tuli, että "mä melkein tapoin itseni". Millä tavalla? juomalla alkoholia. Nykyään rehellisesti sanottuna mun ei edes ollenkaan tee mieli juoda ja ajatuskin oksettaa. Ennen en kestänyt edes kahta viikkoa olla juomatta. Entiiä saitko mitään selvää tästä vähän epämääräsen sekalaisesta tekstistä (:D), mutta lyhyesti sanottuna mun mielipide osittain on se, että kun nuori joutuu huonoon kuntoon juomisen takia, sen pitäis todellakin saada ajattelemaan, että haluuko sen elämänsä oikeasti kuluttaa loppuun alkoholin takia. Mut hyvin osaat kumminki kirjottaa ja oon varma, että sait monet ajattelemaan asiaa uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossa on hyvä pointti. Ihan hyvä, että heräsit todellisuuteen alkoholin vaarallisuuden kanssa noinkin vakavassa tapauksessa ja onneks sulla oli mahdollisuus koska aina ihmisellä ei oo mahdollisuutta lähtee miettimään tekojaan jos alkoholin takia sairaalaan joutuu. Tommoseen tilaan pääseminen on tosi huono juttu mutta siitä nyt seuranneet ajatukset on tosi jees! :)

   Ton asian kun moni tajuis mitä sanoit tossa loppupuolella, että haluaako nuori kuluttaa elämänsä loppuun alkoholin takia. Se on harmi juttu kun nykyään nuoret ei monestikkaan mieti alkoholin vaaroja. Oikeestaan minkään juttujen vaaroja ei mietitä mutta niin aina yleensä saa jossain kohtaan karunkin opetuksen.

   Tosi kiva että kommentoit omasta tapauksestas kun on aina kiva tietää miten nuorilla omasta mielestä menee alkoholin kanssa. :)

   Poista

∞ Siistiä kielenkäyttöä ja muistetaan toisten kunnioitus.
∞ Otan mieluusti vastaan palautetta hyvässä ja pahassa, mutta kritiikinomaisesti.